Vladimir Putin a rostit un discurs la Clubul Valdai
Liderul de la Kremlin a transmis un mesaj antiamerican şi, în general, critic la adresa Ocidentului, pe care îl acuză de trădarea încrederii Rusiei, lucru început încă din anii '90
20 Octombrie 2017, 01:16
Pre;edintele rus, Vladimir Putin, s-a referit ieri, la principalele teme ale politicii internaţionale, într-un discurs la aşa-numitul Club Valdai, o adunare de politologi şi foşti politicieni, ruşi sau străini, reunită sub patronajul liderului de la Kremlin.
Discursul preşedintelui Vladmir Putin la sesiunea finală a Clubului Valdai, de dezbateri politice, nu a dat nici el răspunsuri la întrebarea dacă liderul de la Kremlin va candida în alegerile prezidenţiale din luna martie, Putin preferând să se exprime, ca şi până acum, evaziv.
Discursul, însă, şi lunga serie de întrebări la care Putin a răspuns pe durata celor patru ore, în faţa unui auditor internaţional, se înscriu în logica unui mesaj politic preelectoral adresat în exterior.
Putin s-a referit pe larg la riscurile cu care se confruntă situaţia internaţională, în condiţiile în care vechile reţete de guvernare nu mai funcţionează, iar cele noi încă nu au fost elaborate, la dezechilibrele generate de confruntarea pentru un loc mai sus în ierarhia internaţională şi degradarea relaţiilor între ţări. În acest context, liderul rus blamat Occidentul pentru încercările de a reforma Orientul Mijlociu după modele străine, inclusiv prin forţă şi lovituri de stat, având impresia că poate controla haosul pe care l-a creat.
La polul opus, în opinia lui Putin se află ceea ce face Rusia în Siria, unde cu greu, dar a reuşit să impună o dinamică pozitivă. Elementul nou îl constituie ideea liderului de Kremlin de a înfiinţa un cogres al popoarelor din Siria, care să discute procesul de reglementare politică, pentru ca apoi să se treacă la elaborarea noii Constituţii.
Referindu-se la criza nucleară nord-coreeană, Vladimir Putin a declarat că Rusia condamnă testele nucleare ale Phenianului şi a implementat şi respectă toate rezoluţiile Consiliului de Securitate. Totodată, Moscova consideră că problema trebuie rezolvată prin dialog, nu prin ameninţări cu forţa şi insulte, întrucât, indiferent dacă place sau nu unora regimul, Coreea de Nord este un stat suveran şi problemele trebuie rezolvate civilizat.
Liderul de la Kremlin s-a referit pe larg la situaţia din Catalonia, pe care a numit-o o problemă internă a Spaniei, ce trebuie rezolvată în conformitate cu legislaţia acestei ţări, dar şi cu respectarea drepturilor omului. În acelaşi timp, el a acuzat Statele Unite şi Uniunea Europeană că, reunosând Kosovo au deschis cutia Pandorei a separatismului, dar şi de aplicare a politicii standardelor duble atunci când a fost vorba de Crimeea.
Preşedintele Putin a vorbit mult desrpe relaţiile ruso-americane, mai ales însă într-o cheie negativă, pentru a puncta, a spus el, problemele existente. Liderul de la Kremlin a invocat "campania antirusească fără precedent din Statele Unite, ca şi dorinţa celor care au pierdut alegerile americane să vadă peste tot urmele intervenţiei ruseşti".
Într-un adevărat rechizitoriu retrospectiv, Vladimir Putin a denunţat retragerea Statelor Unite din Tratatul antibalistic, amânarea cu aproape 20 de ani a lichidării arsenalului chimic american şi încălcarea angajamentului din tratatul cu Rusia privind transformara ireversibilă a plutoniului militar.
Preşedintele rus a reluat şi acuzaţiile sale privind susţinerea de către Statele Unite a separatiştilor din Caucazul de Nord, la sfârşitul anilor '90, intervenţia NATO împotriva Iugoslaviei şi cea americană în Irak.
De asemenea, Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Statele Unite se vor retrage din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune, răspunsul Rusiei va fi "instantaneu şi în oglindă".
Liderul de la Moscova a menţionat şi câteva elemente pozitive, cum ar fi sprijinul acordat de Washington admiterii Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului sau actuala cooperare în Siria pe linie militară şi a serviciilor secrete. Moscova este gata să conlucreze cu Statele Unite, în care în măsura şi acestea o doresc, a spus Putin, apreciind că prin eforturi comune cele două ţări pot depăşi actualele probleme.
Întrebat de mai multe ori despre Donald Trump, Putin a legat impredictibilitatea policii sale de rezistenţă cu care preşedintele american se confruntă în Statele Unite. Liderul rus a ţinut să sublinieze că Donald Trump a câştigat alegerile în mod cinstit, iar faptul că a fost votat de poporul american cere din partea adversarilor acestuia o atitudine de respect.