Vlad Filat vrea acte mai puţine la micul trafic de frontieră
Premierul de la Chişinău a discutat la secţia consulară a ambasadei României despre procedurile pentru obţinerea permisului pentru micul trafic la frontieră.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 03 Martie 2010, 12:00
Primul-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat a discutat la la secţia consulară a ambasadei României la Chişinău despre procedurile pentru obţinerea permisului pentru micul trafic la frontieră.
De la 1 martie, 2010, la secţia consulară a ambasadei sunt primite cererile pentru permise de mic trafic, care le permit cetăţenilor Republicii Moldova să călătorească în zona de frontieră a României fără vize.
Condiţiile impuse pentru obţinerea permisului de mic trafic la frontieră, precum obligativitatea de a prezenta invitaţii şi documente probatorii din România, autentificate notarial, a trezit nemulţumirea populaţiei din Moldova, dar şi a autorităţilor de la Chişinău, scrie cotidianul Timpul.
Vlad Filat a discutat cu ministrul-consilier Petru Liţiu, responsabil de permisele pentru mic trafic la frontieră din cadrul acestei secţii, căruia i-a semnalat anumite deficienţe legate de actele necesare pentru obţinerea acestui permis.
Petru Liţiu a spus că ştie de existenţa anumitor probleme la aplicarea dosarelor pentru obţinerea permisului de mic trafic, precizînd că acestea sânt condiţiile impuse de Uniunea Europeană.
Prim-ministrul a anunţat că, săptămîna viitoare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Afacerilor Interne vor discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre aspectele tehnice ce ţin de eliberarea permiselor de mic trafic în zona de frontieră a României.
Presa de la Chişinău critică procedurile greoaie de acordare a permiselor pentru micul trafic de frontieră
Detaliile tehnice privind implementarea Acordului au fost puse la punct în cadrul unei runde de consultări moldo-române care a avut loc săptămâna trecută la Chişinău, însă despre existenţa unei liste de documente nici nu s-a pomenit, potrivit surselor din cadrul Ministerului de Externe de la Chişinău citate de ziarul Timpul.
Publicaţia citează în continuare surse din cadrul MAE de la Chişinău, care ar fi declarat că lista de acte justificative este o „iniţiativă unilaterală a Bucureştiului, care n-a fost coordonată cu Chişinăul”.
Directorul şi editorialistul ziarului, Constantin Tănase critică faptul că România nu a depus eforturi suficiente pentru a nu perimte asemenea cerinţe din partea UE la obţinerea permisului de mic trafic.
„Dacă România s-a angajat să fie 'avocatul' Republicii Moldova în opera de integrare europeană, de ce nu-şi onorează angajamentul? Ce fel de avocat e acela care nu se bate pentru clientul său? Nu vreau să fac recurs la istorie, dar nu pot să nu fac: dacă în 1940 România nu a putut să se bată pentru Basarabia pe cîmpul de luptă, de ce acum nu se bate pentru noi la Bruxelles, pe frontul diplomatic”?
Constantin Tănase este tatăl ministrului PLDM al justiţiei, Alexandru Tănase.