Vizită istorică a Papei Benedict la Sinagoga din Roma
Vizita survine hotărârii de beatificare a controversatului Pius al 12-lea.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Ianuarie 2010, 12:56
25 de minute a ţinut discursul Papei Benedict al XVI-lea, discurs care era aşteptat cu mare inters de reprezentanţii comunităţii de evrei din Roma.
Scopul vizitei Suveranului Pontif la Sinagoga din capitala italiană a fost polemica iscată luna trecută faţă de decretul de recunoaştere a virtuţilor "eroice" ale Papei Pius al XII-lea, Papa care în decembrie 1942, denunţa la Radio Vatican “trimiterea la moarte” a sute de mii de persoane, din cauza “originii lor” dar care nu intervine public, în 1943, în deportările evreilor din capitala italiană.
Despre tăcerea lui Pius al 12 lea a vorbit preşedintele comunităţii evreieşti din Roma, Riccardo Pacifici: “Tăcerea lui Pius al XII-lea fata de Holocaust doare şi reprezintă o ocazie ratată. Poate nu ar fii oprit trenurile mortii, dar ar fii transmis, un semnal, un cuvânt de mângâiere, de solidaritate umană, pentru acei fraţi ai noştrii transportaţi către focurile din Auschwitz”.
În plus Ricardo Pacifici a cerut, „cu cel mai mare respect, că istoricii să aibă acces la arhivele Vaticanului referitoare la această perioadă şi la toate evenimentele legate de prăbuşirea Germaniei naziste''.
“Plăgile antisemitismului şi antiiudaismului să fie vindecate pentru totdeauna!” a fost urarea făcută de Papa Benedict al XVI-lea care a mai subliniat că bisericii îi pare rău pentru "lipsurile fiilor şi fiicelor ei”, cerând “scuze pentru tot ceea a putut favoriza în orice mod calamităţile antisemitismului şi antiiudaismului."
„Drama răscolitoare a Holocaustului reprezintă varful unei călătorii a urii care se naşte când omul îşi uită Creatorul şi se aşează în centrul universului” a mai spus Benedict al XVI-lea.
Vicepremierul israelian, Silvan Shalom, a avut o întrevedere cu Papa Benedict al XVI-lea, reiterând solicitarea Israelului pentru deschiderea Arhivelor Vaticanului pentru a putea fi examinate documentele din perioada Holocaustului, ca să se pună capăt tensiunilor cu privire la atitudinea Papei Pius al XII-lea.