Visul american, relocat în China
Americanii reprezintă a doua comunitate de cetăţeni străini din China, după sud-coreeni. În prezent, în această ţară trăiesc peste 70 de mii de americani, potrivit USA Today.
13 Iulie 2011, 10:08
"Trăiesc visul american, doar că nu în America", a declarat Carl Setzer, un american de 29 de ani, stabilit în China.
Carl Setzer a renunţat la un loc de muncă bine plătit în SUA, în domeniul IT pentru a-şi deschide o mică fabrică de bere în China.
"Toată lumea din jurul meu a zis că sunt nebun", explică Carl, amintindu-şi momentul în care a luat această decizie.
Carl Setzer s-a lăsat "ademenit" de China, în 2004, când timp de un an a lucrat la o fabrică de automobile din această ţară.
După ce a lucrat şi a studiat în alte ţări, Setzer s-a întors în China în 2008 pentru a lucra la o companie americană, ulterior alegând să îşi deschidă propria afacere.
În China trăiesc peste 71 de mii de americani
Potrivit biroului chinez de statistică, la sfârşitul anului 2010, dintre cei şase sute de mii de străini stabiliţi în China, cei mai mulţi proveneau din Coreea de Sud, urmaţi de cei din Statele Unite.
Un raport dat publicităţii în luna aprilie arată că în China locuiesc peste 71 de mii de americani, iar alţi 60 de mii sunt stabiliţi în Hong Kong.
Potrivit USA Today, americanii care vor să li se alăture se confruntă cu numeroase provocări, între care proceduri lente de obţinere a licenţelor, bariere lingvistice şi nerespectarea drepturilor de autor, domeniu în care de multe ori, interesele politice sunt mai presus de cele economice.
Potrivit unui sondaj întocmit de Camera americană a comerţului, în China există o cultură complexă a mediului de afaceri, în care pare că procedurile greoaie de obţinere a licenţelor şi politicile indigene de inovare favorizează companiile chineze în detrimentul celor străine.
Cu toate acestea, 83% dintre americanii intervievaţi declară că anul acesta plănuiesc să crească numărul investiţiilor în China.
Cei mai mulţi dintre americanii stabiliţi în China, scrie USA Today, lucrează în această ţară în firmele sau agenţiile americane. Alţii vin aici să predea, să înveţe sau ca să lucreze ca voluntari.
Pentru a îmbunătăţi relaţia dintre cele două popoare, relaţie catalogată adesea drept tensionată, Washingtonul şi Beijingul au dezvoltat mai multe programe ce au ca scop schimbul cultural.
Între acestea se numără şi un proiect care în următorii ani va trimite în China, la studii, o sută de mii de tineri americani, notează USA Today.