Violenţele de la Londra "nu reprezintă ceva nou"
Profesorul Paul Mathias, de la Institutul Britanic de Psihologie, susţine că ceea ce se întâmplă acum la Londra nu este ceva nou, ci doar modul de operare este diferit.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 12 August 2011, 20:32
La Londra a avut loc vineri o nouă şedinţă a Comitetului de Securitate, pentru a se stabili măsurile menite să impiedice izbucnirea unor noi revolte violente.
Politicienii au promis legi mai dure pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi, dar şi anchete care să constate greşelile făcute de diferite comunităţi în procesele de integrare.
Profesorul Paul Mathias, de la Institutul Britanic de Psihologie, susţine că ceea ce se întâmplă acum la Londra nu este ceva nou, ci doar modul de operare este diferit deoarece tinerii au intrat în diferite bande şi au avut comportamente antisociale în ultimii ani.
"Aceşti oameni nu mai gândesc ca indivizi, ci ca grup. Ei se identifică cu bandele din care fac parte şi au în vedere doar interesele acesteia.
"Ei au folosit moartea lui Mark Duggan ca pe un pretext. Probabil că se gândeau că au tot dreptul să se afle în stradă şi să facă ceea ce au făcut", susţine Paul Mathias.
Profesorul de la Institutul Britanic de Psihologie consideră că situaţia economică nu a stat la baza revoltelor.
"Am văzut oameni care nu sunt şomeri şi care nu aveau nici un motiv să considere că sunt dezavantajaţi social. Problema, aşa cum am mai spus, provine din statutul de membru al unei bande. Sunt convins că nu e prima oară când aceşti oameni au ieşit pe străzi pentru a comite infracţiuni.
"Numai că de această dată şi-au stabilit ţinute mult mai extreme, cum ar fi incendierea unor clădiri, iar media prin prezentarea acestor imagini le-a oferit un model şi celor din alte oraşe sau cartiere.
"Dacă se poate în Tottenham, de ce nu şi în Ealing, şi dacă a funcţionat în Ealing de ce nu şi în Nottingham? Problema e că aceste manifestări se pot repeta oricând", a spus Paul Mathias.
Paul Mathias este de părere că nu este de ajuns să ai un număr foarte mare de poliţişti, ci şi un sistem judiciar care să descurajeze astfel de comportamente, să împiedice formarea de bande criminale.
"În multe oraşe există un sentiment de frustrare în cadrul comunităţilor şi e important ca autorităţile să încerce să-i facă pe aceşti oameni să înţeleagă că nu sunt dezavantajaţi.
"Întrebarea e dacă există voinţă pentru aşa ceva, pentru că în anii precedenţi multe lucruri au fost trecute cu vederea, iar acum suportăm consecinţele", a declarar profesorul Paul Mathias.
Audio: Reportaj din Tottenham după violenţele din ultimele săptămâni.