Vicepreşedintele Chinei, dat dispărut de Occident
Numele vicepreşedintelui chinez Xi Jinping, care nu a mai apărut public de 12 zile, a fost pomenit azi într-o publicaţie locală.
13 Septembrie 2012, 13:08
Vicepreşedintele chinez, Xi Jinping, care a dispărut din viaţa publică în urmă cu 12 zile, a fost citat de presa locală într-un comunicat în care îşi prezintă condoleanţele pentru moartea unui fost general, informează BBC.
Potrivit unor analişti, anul acesta, Xi Jinping ar urma să fie desemnat preşedinte al Chinei în cadrul convenţiei Partidului Comunist, notează BBC.
Absenţa din viaţa publică a dus la apariţia unor speculaţii privind starea de sănătate a vicepreşedintelui.
Potrivit agenţiei Reuters, între zvonurile privind presupusele afecţiuni de care ar putea suferi oficialul chinez se numără probleme cu spatele, afecţiuni ale inimii, infarct sau răni provocate într-un accident rutier.
Experţii chinezi susţin că vicepreşedintele ar avea doar o indispoziţie - variantă sprijinită şi de surse apropiate conducerii Partidului Comunist.
Ultima apariţie publică a vicepreşedintelui chinez a avut loc la 1 septembrie, notează Reuters.
Speculaţiile au apărut după ce Xi Jinping a contramandat întâlnirile cu secretarul american de stat Hillary Clinton, cu premierul danez Helle Thorning-Schmidt şi cu cel din Singapore, Lee Hsien Loong.
Nu există informaţii oficiale privind starea de sănătate a vicepreşedintelui
În pofida apariţiei numelui său în comunicatul de presă, nu există nicio menţiune în privinţa modalităţii în care şi-a exprimat condoleanţele, notează BBC.
De asemenea, nu există nicio explicaţie oficială privind absenţa sa din viaţa publică.
Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor a afirmat că nu deţine nicio informaţie în acest sens.
Mai mult, pe echivalentul chinez al paginii de micro-blogging Twitter, căutările cu numele vicepreşedintelui au fost blocate, mai menţionează BBC.
Dispariţia lui Xi Jinping din viaţa publică a atras atenţia investitorilor străini, în contextul unui an politic dramatic, notează Reuters.
La începutul anului, oficialul de rang înalt Bo Xilai a fost suspendat din biroul politic al Partidului Comunist, fiind acuzat de spionaj, iar soţia sa a fost acuzată de uciderea unui om de afaceri britanic.
Activistul pentru drepturile omului, nevăzătorul Chen Guagcheng, a scăpat din arestul la domiciliu şi s-a refugiat în sediul Ambasadei SUA în China, înainte de a pleca în New York.
Într-un alt scandal recent, un aliat al preşedintelui Hu Jintao a fost retrogradat după apariţia unor informaţii privind implicarea fiului său într-un accident mortal cu o maşină sport de lux.