Vestul Europei este la începutul unei perioade toride
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Iunie 2019, 14:15
Vestul Europei este la începutul unei perioade toride, care ar putea să dureze mai bine de o săptămână, iar multe ţări au luat măsuri de prevedere în faţa acestei canicule neobişnuite în regiune.
Mesajele de atenţionare ale autorităţilor din Franţa i-au făcut pe oameni să golească magazinele de aparate de aer condiţionat şi ventilatoare şi să-şi sporească rezervele de apă.
Mulţi occidentali îşi amintesc de aşa-numita "vară ucigaşă" din 2003, când au murit zeci de mii de persoane mai ales vârstnice, dar perioada periculoasă a fost atunci în august. Franţa ar putea marca însă acum cea mai caldă lună iunie din ultimii 70 de ani, transmite corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.
Parisul şi cinci departamente din jurul său se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, iar cea mai mare parte a Franţei, cu excepţia regiunii Bretania din nord-vest, sub cod galben, astăzi fiind aşteptate temperaturi de până la 35-36 de grade la umbră.
Condiţiile meteo vor fi mult mai greu de suportat de corpul uman din cauza umidităţii excesive. Autorităţile au început să se pregătească încă de la sfârşitul săptămânii trecute.
A fost creat un centru de permanenţă şi un număr unic pentru apeluri de urgenţă.
La radio şi televiziune sunt difuzate clipuri cu sfaturi. Au fost amenajate spaţii de răcorire şi hidratare. Parcurile vor fi lăsate deschise şi pe timpul nopţii. La multe piscine publice accesul este gratuit.
Agnès Buzyn, ministrul sănătăţii: Totul este organizat, însă, în cazul oamenilor cu sănătatea fragilă, chiar dacă se protejează şi se hidratează, ne aşteptăm să ne confruntăm cu o rată crescută de decese, aşa cum s-a întâmplat şi în vara anului trecut.
Reporter: În urma episoadelor de caniculă de anul trecut, considerat al doilea cel mai cald din istoria Franţei, au murit cu 1.500 de persoane mai mult decât într-o vară obişnuită, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.
Cel mai grav episod de caniculă din Europa ultimilor ani este considerat cel din 2003, pe seama căruia sunt puse peste 70.000 de decese la nivel european, dintre care aproximativ 20.000 în Franţa.