Vaticanul, îngrijorat de soarta creştinilor din Orient
Papa Benedict al XVI-lea a acuzat comunitatea internaţională că nu îşi exprimă suficient susţinerea pentru eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, fapt care i-ar determina pe creştini să plece din regiune.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Iunie 2010, 19:28
Aflat în vizită în Cipru, Papa Benedict al XVI-lea a acuzat comunitatea internaţională că ignoră situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu, subliniind că instabilitatea politică, războiul din Irak dar şi conflictul israeliano-palestinian i-au forţat pe mulţi dintre aceştia să părăsească regiunea.
Potrivit Associated Press, cu ocazia unei slujbe din Nicosia, apelul Papei Benedict al XVI-lea s-a îndreptat către comunitatea internaţională cu îndemnul la un "efort urgent şi comun pentru eliminarea tensiunilor" din regiune pentru a nu se ajunge la "tragedii mari".
Vaticanul estimează că sunt aproximativ 17 de milioane de creştini în Egipt si Iran, şi că, în timp ce mulţi creştini au fugit, noi imigranţi catolici, în special din Filipine, India şi Pakistan, au sosit în ultimii ani în ţările arabe să lucreze ca muncitori pe piaţa internă.
Benedict al XVI-lea a adus cu această ocazie un omagiu liderului Bisericii Catolice din Turcia, monseniorul Luigi Padovese, ucis joi cu mai multe lovituri de cuţit de şoferul său în Turcia.
Înainte de a remite oficial documentul de lucru al sinodului pentru Orientul Mijlociu Papa Benedict al XVI-lea a subliniat că "se roagă" pentru ca lucrările acestei reuniuni să ajute la "concentrarea atenţiei comunităţii internaţionale asupra situaţiei creştinilor din Orientul Mijlociu care suferă pentru credinţa lor", dar şi "pentru a se găsi soluţii corecte şi durabile la conflictele care cauzează atâtea provocări".
Subliniind de asemenea "marile încercări" îndurate de creştinii din regiune şi "rolul lor inestimabil", Benedict al XVI-lea şi-a exprimat speranţa ca "drepturile lor să fie din ce în ce mai respectate, inclusiv dreptul la libertatea de cult şi religioasă" şi ca ei să "nu mai sufere niciodată de pe urma nici unui fel de discriminare".
Cipru, puntea de legătură dintre Europa şi Orientul Mijlociu
Vaticanul consideră că cea mai mare parte ortodoxă greacească din Cipru este o punte între Europa şi Orientul Mijlociu.
Cu această ocazie, Benedict al XVI-lea a invitat episcopii pe insula mediteraneană pentru a primi documentul de lucru prin care se urmăreşte contracararea exodului de mii de creştini în ultimii ani din cauza războiului şi a condiţiilor economice dure.
Potrivit AP, documentul de 46 de pagini învinovăţeşte ocupaţia israelienă din teritoriile palestiniene care inhibă libera circulaţie, economia, dar şi viaţa religioasa.
Afirmaţiile din documentul papal se bazează pe faptul că accesul la locurile sfinte este dependent de permisiunea militară din zonă, fapt care este uneori refuzat pe motive de securitate.
De asemenea, prin acest document se afirmă că unii fundamentalişti creştini folosesc texte biblice pentru a justifica ocuparea de către Israel, "făcând poziţia arabilor creştini o problemă şi mai sensibilă".
Papa Benedict al XV-lea a avertizat totodată că dacă exodul creştinilor din Ţara Sfântă va continua ar fi o mare pierdere pentru Biserica Creştină, "mai ales că aici este locul unde (crestinismul) s-a născut".
Papa şi-a încheiat duminică vizita în Cipru, pe fondul tensiunii tot mai mari din regiune ca urmare a atacului israelian din 31 mai împotriva unei flotile pro-palestiniene, atac soldat cu nouă morţi.