Vatican: Conferinţă internaţională dedicată refugiaţilor
Mesajele dese ale Papei Francisc, de condamnare a discriminării, au fost apreciate.S-a vorbit despre"refugiaţii de ieri şi de astăzi" sau despre xenofobie cu referire la Holocaust.
Articol de Radiojurnal, 18 Februarie 2017, 01:50
La Vatican, s-a încheiat vineri seara o conferinţă internaţională dedicată refugiaţilor, şi politicilor referitoare la aceştia, din 1933 şi până în prezent.
Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesorul Liviu-Petru Zăpîrţan a subliniat contribuţia importantă a Suveranului Pontif, Papa Francisc, care transmite frecvent mesaje de condamnare a actelor de discriminare.
Liviu-Petru Zăpîrţan:Este, probabil, unul dintre cei mai deschişi părinţi sfinţi ai Bisericii Catolice, spre problemele societăţii, spre viaţa reală a oamenilor şi, de aceea, multe dintre reacţiile lui nu sunt bine înţelese, dar este limpede că Papa Francisc a adus un aer proaspăt în Biserica Catolică.
Corespondenta noastră, Elena Postelnicu, a precizat că la Conferinţa de la Vatican, au participat peste 180 de experţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale implicate în problematica drepturilor omului şi sprijinul umanitar pentru refugiaţi, reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi asociaţii, dar şi ai Vaticanului.
"Între tratamentul refugiaţilor din trecut şi cei de astăzi, pot fi identificate unele paralele, în special privind închiderea graniţelor, creşterea xenofobiei, utilizarea discursului umilitor şi dezumanizant" - este ceea ce a subliniat ambasadorul Mihnea Constantinescu, preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ca reprezentant al României care deţine conducerea organizaţiei, timp de un an, până luna viitoare.
Conferinţa a fost organizată de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului în colaborare cu Vaticanul.