Vârsta de pensionare în Franţa "ar putea fi redusă"
Guvernul francez a luat în discuţie modalităţile de revenire la vârsta de pensionare de 60 de ani, în cazul persoanelor care cotizează cel puţin 41 de ani. Vârsta de pensionare fusese crescută la 62 de ani de guvernarea Sarkozy.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 06 Iunie 2012, 14:40
Guvernul socialist francez modifică una dintre cele mai contestate măsuri ale fostei administraţii de dreapta.
Este vorba despre vârsta limită de pensionare pe care fostul preşedinte Nicolas Sarkozy o avansase la 62 de ani, în cadrul unei reforme extrem de impopulare.
Contrareforma sistemului de pensii începe - titra în această dimineaţă pe site-ul său internet postul de radio Europe 1, sintetizând una din acţiunile la zi ale guvernului socialist de la Paris, dar şi promisiunea din campania electorală a preşedintelui Francois Hollande.
Reunit în şedinţă săptămânală, cabinetul condus de Jean-Marc Ayrault a luat în discuţie în această dimineaţă modalităţile de revenire la vârsta minimă legală de pensionare de 60 de ani în cazul persoanelor care încep să muncească de la 18-19 ani şi care cotizează cel puţin 41 de ani.
"Este de datoria guvernului ca foarte repede să fie respectat angajamentul luat de preşedintele Francois Hollande, şi anume acela de a corecta o nedreptate în cazul celor care au început să muncească de tineri şi care în prezent sunt obligaţi să cotizeze 43 de ani" a declarat premierul Jean-Marc Ayrault.
Adoptată în urmă cu doi ani de puterea de dreapta, reforma sistemului de pensii prevede creşterea progresivă a vârstei de pensionare la 62 de ani.
Or, în campania premergătoare alegerilor prezidenţiale de luna trecută, preşedintele Francois Hollande declarase că una dintre primele măsuri pe care le va lua odată ajuns la Palatul Elysée va fi modificarea legii, pentru a veni în sprijinul celor care intră de foarte timpuriu în câmpul muncii.
Potrivit premierului Jean-Marc Ayrault, de prevedere ar urma să beneficieze circa 100.000 de persoane, costul măsurii va fi progresiv şi va atinge în cinci ani 5 miliarde de euro anual.
În timp ce dreapta critică atât fondul, cât şi forma, decizia urmând să fie luată prin decret guvernamental, fără a mai fi trecută prin parlament, sindicatele o salută.
Textul definitiv al decretului ar urma să fie publicat la sfârşitul acestei luni sau la începutul celei viitoare.