Vaporaşe diferite pentru turişti şi rezidenţi la Veneţia
Datorită numărului foarte mare de turişti care vizitează în această perioadă Veneţia, aproximativ 100.000 pe zi, administraţia locală încearcă să găsească soluţii pentru reducerea unor probleme care apar pentru localnici.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 27 Iulie 2011, 16:27
Până la 30 octombrie intră în vigoare, la Veneţia, o lege prin care unele vaporaşe, unicele mijloace de transport din Laguna, pot îmbarca numai localnici, în vreme ce altele vor fi destinate doar turiştilor, aceasta pentru ca veneţienii să nu mai facă slalom printre bagajele turiştilor.
Pentru prima dată, după mai bine de zece ani, Veneţia a fost asaltată de un număr excepţional de mare de vizitatori, aproximativ 100.000 pe zi, iar administraţia locală încearcă să găsească soluţii pentru reducerea unor probleme care apar în acest context pentru localnici.
Astfel începând de miercuri în Lagună au fost introduse aşa zise coduri de diferenţiere între turişti şi rezidenţi în staţiile vaporaşelor - unicele mijloace de transport – de pe Canal Grande.
Cursele de vaporaşe pentru turişti şi locuitori au fost suplimentate şi sunt în acelaşi timp separate.
Posesorii de abonamente şi cartele magnetice vor folosi o altă ambarcaţiune faţă de turiştii care cumpără un simplu bilet pentru traversarea oraşului.
Iniţiativa a fost promovată de responsabilul de turism din cadrul primăriei, Roberto Panciera, pentru a alina suferinţele veneţienilor care nu reuşesc să îşi desfăşoare activităţile cotidiene într-un oraş cu străzi strâmte, poduri, gondole şi vapoare.
Tarife diferenţiate pentru turişti şi rezidenţi
Cele mai mari cozi se crează la Podul Rialto, unde se aşteaptă câte jumătate de oră pentru a trece.
O diferenţiere există de mai mulţi ani şi în privinţa costului unui bilet valabil 75 de minute cu vaporaşul - 1 euro pentru rezidenţi şi 6 euro 50 de cenţi pentru turişti, fie ei şi italieni.
Pe de altă parte Poliţia municipală recomandă vizitatorilor să lase maşina acasă şi să circule doar cu trenul, deoarece singura parcare din Piazza Roma din Lagună este plină.
Pe deasupra preţul este pe măsură: 30 de euro pe zi.
Un experiment asemănător a fost realizat de Primăria din Veneţia în anul 1995.
Legea intră în vigoare de miercuri şi se derulează până la 30 octombrie.
Potrivit autorităţilor locale turiştii sunt bineveniţi, dar ideal ar fi dacă numărul lor s-ar distribui pe parcursul anului.
Aproximativ 25 de milioane de persoane pe an vizitează laguna, majoritatea în sezonul estival.
Primăria de la Veneţia pregăteşte un site actualizat în timp real cu numărul de turişti prezenţi în Lagună.
În acest fel oferă eventualilor turişti posibilitatea de a-şi programa vacanţa în perioadele mai puţin aglomerate.