Valoarea schimburilor comerciale româno italiene a crescut în ultimul an
Italia este al doilea partener comercial al României, iar valoarea schimburilor comerciale din ultimul an este estimată la 14 miliarde de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 23 Ianuarie 2018, 09:37
Italia este al doilea partener comercial al României după Germania, iar valoarea schimburilor comerciale din ultimul an este estimată la 14 miliarde de euro. În România investitorii italieni sunt interesaţi de sectorul energetic, de domeniul producţiei industriale şi agricole, de servicii bancare şi IT, potrivit consilierului economic Norina Boru, specialist la Biroul de Promovare Comercială şi Economică de la Roma, din cadrul Ambasadei României în Italia.
Norina Boru: Valoarea schimburilor economice bilaterale între România şi Italia va depăşi în anul 2017 14 miliarde de euro, fiind cea mai ridicată valoare din ultimii zece ani. Italia este al doilea partener comercial al României şi va rămâne şi în următoarea perioadă, cu o balanţă comercială extrem de echilibrată între import şi export.
Reporter: Italia se situează pe locul şase după valoarea capitalului total investiţii, investiţii directe, de 2,35 miliarde de euro. În ce domenii sunt interesaţi să investească oamenii de afaceri italieni?
Norina Boru: Arată un interes crescând faţă de industria extractivă şi prelucrătoare, sectorul energetic, al producţiei industriale, de asemenea serviciile bancare şi domeniul IT. Remarcăm o prezenţă calitativă a întreprinzătorilor italieni în participarea la mari proiecte care se desfăşoară în momentul de faţă în România, cum ar fi: proiectul ELI-NP de la Măgurele, cel care se referă la construcţia laserului.
Reporter: În ce fel sunt susţinuţi exportatorii români pentru a intra pe piaţa italiană?
Norina Boru: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are un program de promovare a exporturilor de care pot beneficia şi exportatorii români interesaţi de piaţa italiană. Prin aceste programe, până la jumătate din costuri sunt susţinute de către minister pentru participarea la târguri internaţionale din Italia sau la misiuni economice. De asemenea, a fost actualizat Îndrumarul de afaceri Italia 2017, care este pe site-ul ministerului şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la pagina ambasadei, precum şi activitatea noastră zilnică desfăşurată prin birourile de promovare economică a României de la Roma şi Milano.
Reporter: Continuă tendinţa de creştere a numărului de antreprenori români în Italia?
Norina Boru: Da. Continuă și în 2017. Conform datelor Unioncamere şi Cerved, se înregistrează un număr record de companii sau întreprinderi înfiinţate de rezidenţi români în Italia. Vorbim de 24.000 de companii de capital şi de persoane şi de 47.000 de întreprinderi individuale. Noi ocupăm locul al III-lea, după țara de proveniență a titularilor, după Maroc şi China. Ceea ce vă mai pot spune este că această tendință de creștere a antreprenoriatului român este în strânsă legătură și cu creșterea numărului de rezidenți români înregistrați în Italia, iar principalele domenii în care activează SRL-urile înregistrate de români în peninsulă sunt: construcţii edilitare, design, proiectare, comerţ, reparaţii, sector manufacturier, confecţii metalice, precum şi industria alimentară.
Reporter: Unde vor fi următoarele forumuri economice de promovare a investițiilor italiene in România?
Norina Boru: Următorul, în primăvara acestui an va fi la Bari, unde Biroul de promovare comercială a României de la Roma va organiza cu sprijinul Consulatului României de la Bari un seminar economic în colaborare cu Camera de Comerț Bari. Anul acesta mai sunt prevăzute un forum economic important la Roma, în a doua jumătate a anului, și un altul în Malta.