Vaccinuri împotriva rujeolei și poliomielitei pentru refugiații din Ucraina
UE vrea să cumpere și să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei și COVID-19 pentru a imuniza copiii și pe alți refugiați ucraineni nevaccinați.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Martie 2022, 18:03
Uniunea Europeană intenționează să cumpere și să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei și COVID-19 pentru a imuniza copiii ucraineni și pe alți refugiați ucraineni nevaccinați, a declarat marți comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Reuters transmite că la aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ruseşti, numărul ucraineanilor care au fugit în străinătate s-a apropiat de trei milioane, jumătate dintre ei find copii, potrivit estimărilor Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).
Ei au plecat în mare parte în țările membre UE și se aşteaptă ca mult mai mulți să facă acelaşi lucru. "Proporţia de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special în cazul copiilor, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar și pentru COVID-19", le-a spus dna Kyriakides miniștrilor sănătății din statele membre UE în cursul unei videoconferințe despre criza din Ucraina.
Ea a adăugat că blocul comunitar intenționează să procure vaccinuri pentru a-i imuniza pe refugiați împotriva acestor boli. Ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei și tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri focarele, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le stabilește la aproximativ 95% pentru a se obține protecție la nivel de populație.
În 2020, 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinați împotriva rujeolei și aproximativ 93% din populație a fost imunizată împotriva tuberculozei. Cele mai recente cifre privind vaccinarea anti-polio arată că 84% dintre copii au fost imunizați, dar proporția a scăzut la 60% în unele regiuni. UE a instituit un mecanism pentru a ușura transferul refugiaților ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă, pentru a preveni copleșirea instituțiilor medicale din țările vecine Ucrainei.
Primii pacienți au fost transferați săptămâna aceasta din Polonia în Italia. De asemenea, UE, în colaborare cu OMS, intenționează să înființeze centre de triaj la granițele cu Ucraina, pentru a pune un prim diagnostic și pentru a accelera transferurile medicale, a spus dna Kyriakides.