"Vacanţă politică" la Chişinău
La Chişinău, clasa politică pare să-şi fi luat o scurtă vacanţă de sărbători, după ce în ultimele zile ale anului 2010 a reuşit reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 04 Ianuarie 2011, 07:36
La Chişinău, clasa politică pare să-şi fi luat o scurtă vacanţă de sărbători, după ce în ultimele zile ale anului 2010 a reuşit reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, din care fac parte trei partide necomuniste intrate în parlament după alegerile legislative din luna noiembrie.
După mai bine de o lună de negocieri, pe 30 decembrie, s-a anunţat constituirea coaliţiei de guvernare de centru-stânga şi a fost ales preşedintele parlamentului – funcţie care i-a revenit preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, care va deţine şi interimatul funcţiei de şef de stat.
Pe 31 decembrie, Marian Lupu a semnat primul său decret – cel de desemnare a liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.
Premierul desemnat Vlad Filat este obligat de legislaţie să prezinte până la 14 ianuarie componenţa cabinetului de miniştri şi programul de guvernare.
În linii mari, se ştie că premierul Filat a negociat pentru partidul său – PLDM – 7 din cele 17 ministere din viitorul Guvern, printre acestea fiind finanţele, externele, internele şi justiţia. Câte cinci ministere vor reveni Partidului Democrat şi Partidului Liberal.
Calcule şi negocieri
Formaţiunile din coaliţia majoritară sunt dispuse chiar să ofere un fotoliu de vicepremier opoziţiei comuniste, în schimbul promisiunii de a susţine Alianţa pentru Integrare Europeană în alegerea şefului statului.
Alianţei de guvernare, care are 59 de mandate, îi lipsesc două voturi pentru a-l alege pe liderul PD, Marian Lupu, în funcţia de şef de stat şi a-şi asigura astfel stabilitatea la guvernare pentru următorii patru ani.
În cazul în care comuniştii nu vor susţine candidatul Alianţei, aşa cum de altfel au şi anunţat, Republica Moldova riscă să aibă noi alegeri anticipate anul viitor.
Pemierul desemnat Vlad Filat a anunţat deja că printre priorităţile viitorului guvern va fi adoptarea bugetului pentru anul 2011. Între timp, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au salutat crearea noului legislativ şi numirea lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte de parlament.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, notează într-o declaraţie de presă că aceste evenimente sunt un pas înainte spre dezvoltarea democraţiei, dar şi pe calea integrării economice şi asocierii politice a Republicii Moldova cu UE.
Iar ambasada Statelor Unite spune, într-un mesaj public, că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul guvern pentru a accelera reformele structurale necesare continuării parcursului democratic şi european al Republicii Moldova.