Utilizatorii britanici, "deconectaţi pentru download ilegal"
Furnizorii de servicii de internet din Marea Britanie sunt obligaţi să trimită mesaje de avertizare persoanelor care sunt bănuite că descarcă ilegal fişiere online şi chiar să îi deconecteze dacă aceştia ignoră avertismentele.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Martie 2012, 16:49
Doi dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de internet din Marea Britanie, BT şi Talk Talk, au pierdut apelul făcut pentru a împiedica aplicarea legii care protejează drepturile de autor în mediul online.
Companiile au invocat faptul că Legea britanică pentru Industria Digitală este incompatibilă cu prevederile europene.
Noua lege îi obligă pe furnizorii de servicii de internet să trimită mesaje de avertizare persoanelor care sunt bănuite că descarcă ilegal fişiere online şi chiar să îi deconecteze dacă aceştia ignoră avertismentele.
Avocaţii celor două companii au argumentat că noile măsuri ar putea duce la o încălcare a dreptului la viaţă privată şi ar putea majora costurile atât pentru furnizori, cât şi pentru utilizatori.
Decizia i-a mulţumit, însă, pe reprezentanţii industriilor care militează pentru protejarea drepturilor de autor.
Secretarul general al sindicatului "Equity", al actorilor, Christine Payne le-a cerut furnizorilor de servicii de internet să "renunţe la luptă şi să înceapă să respecte legea."
"Încă o dată, dreptatea este de partea celor aproape două milioane de angajaţi ai industriilor creative, ale căror mijloace de întreţinere sunt periclitate de faptul că munca lor este furată în fiecare zi", a declarat Christine Payne.
Pe de altă parte, liderul Partidului Piraţilor din Marea Britanie, Loz Kaye, consideră că nu există dovezi care să indice că prevederile noii legi vor ajuta în lupta pentru combaterea pirateriei online.
"Coaliţia guvernamentală trebuie să precizeze clar dacă susţine această lege. Nimeni nu a putut dovedi că această iniţiativă draconică va ajuta industriile creative să câştige mai mulţi bani. Acestea sunt doar argumente ale celor care fac lobby.
Un studiu recent realizat în Franţa arată că industria muzicală nu a avut niciun beneficiu de pe urma reglementării dure a mediului online. Ameninţarea de a deconecta familii întregi de la internet va crea prejudicii economiei şi societăţii în ansamblu", consideră Loz Kaye.
Potrivit statisticilor, în Marea Britanie industriile vizate de pirateria online pierd anual peste un miliard de lire sterline.