Următorul buget multi-anual al Uniunii Europene
Dezbaterile finale pentru următorul buget multi-anual al Uniunii Europene se anunţă a fi complicate, după ce discuţiile care au avut loc luni.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Februarie 2020, 08:07
Dezbaterile finale pentru următorul buget multi-anual al Uniunii Europene se anunţă a fi complicate, după ce discuţiile care au avut loc luni, în cadrul Consiliului Afaceri Generale pe această temă au fost marcate de divergenţe.
Tot luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe s-a decis constituirea unei misiuni europene în Marea Mediterană pentru a opri transporturile de arme către Libia.
Reporter Carmen Gavrilă: "Prima discuţie în comun a reprezentanţilor statelor membre pe marginea cadrului de negociere propus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, nu a fost deloc lipsită de divergenţe.
Charles Michel a propus o creştere a bugetului, un echilibru între politicile tradiţionale şi cele noi, bani suplimentari pentru fondul de tranziţie spre o economie verde, noi resurse financiare proprii, dar şi o recalibrare a politicii de coeziune, astfel încât să ajute ţările şi zonele cel mai puţin dezvoltate.
Propunerea de buget al lui Charles Michel a fost interpretată ca fiind mai degrabă în favoarea statelor membre estice, care au spus că nu vor accepta nicio tăiere a fondurilor pentru dezvoltare.
În schimb, alte state care susţin mecanismul pentru condiţionarea fondurilor europene de statul de drept consideră că preşedintele Consiliului European a îmblânzit considerabil criteriile pentru acest mecanism.
Dacă pe buget nu este consens, în schimb, Consiliul Afaceri Externe a ajuns la consens politic pentru o misiune militară europeană în Marea Mediterană, menită să facă posibil embargoul ONU asupra armelor şi luptătorilor trimişi de diverşi actori internaţionali în Libia, fie de partea Guvernului de la Tripoli, fie pentru forţele mareşalului rebel Khalifa Haftar.
Mai multe rapoarte independente, dar şi presa, au scos la iveală că Rusia şi unele state arabe furnizează echipamente militare şi luptători Mareşalului Haftar, iar Turcia susţine în acelaşi fel Guvernul de la Tripoli."