Urgenţa zero în Haiti: coordonarea
Mobilizare majoră pentru ajutorarea statului Haiti, dar ONU cere un management al intervenţiilor.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Ianuarie 2010, 15:59
Instituţiile internaţionale şi organizaţiile umanitare au început să trimită ajutoare în Haiti, după cutremurul devastator de săptămâna trecută. UE, ONU, Crucea Roşie, OMS - toate vorbesc despre nevoia de ajutorare, dar şi de coordonare, pentru ca sprijinul să ajungă exact unde este nevoie.
Tone de ajutoare în medicamente şi hrană au ajuns sau se îndreaptă spre Haiti. Organizaţiile internaţionale s-au mobilizat. La faţa locului, distribuirea de ajutoare se face în paralel cu evaluarea situaţiei. Crucea Roşie a trimis inclusiv specialişti - spune Anna Schaff de la Comitetul internaţional al Crucii Roşii.
"De la Geneva a plecat un avion cu personal suplimentar: 11 specialişti, ca de exemplu un chirurg, doi ingineri specialişti în depistarea rudelor care pot găsi persoane dispărute şi pot reîntregi familii. Am trimis şi specialişti în logistică", a adăugat Anna Schaff.
Şi OMS a trimis echipe în Haiti. Purtătorul de cuvânt, Paul Garwood, atrage însă atenţia că acum toate organizaţiile internaţionale trimit ajutoare, un lucru bun, care se poate dovedi însă inutil dacă nu există o bună organizare.
"Cel mai mult e nevoie să prevenim haosul. Un haos creat când toată lumea trimite ajutoare, echipamente şi logistică, medicamente, totul fără o coordonare adecvată. Asta ne va împiedica să ducem în Haiti lucrurile de care este cu adevărat nevoie pe baza unor evaluări clare.
"Există riscul ca ajutoarele să ajungă în Haiti, dar să nu fie ceea ce oamenii de acolo au nevoie, aşa cum s-a întâmplat după tsunamiul din Indonezia, când efortul umanitar a sfârşit în inutilitate de multe ori, cu tone de mâncare putrezită, când populaţia locală avea nevoie, de exemplu, de adăposturi.
"În condiţiile în care astăzi aproape toate instituţiile internaţionale au reuniuni destinate situaţiei din Haiti, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a insistat şi el asupra ideii de coordonare", a declarat Paul Garwood.
Efectele cutremurului din Haiti sunt şi pe agenda UE. UE a alocat deja de la bugetul comunitar trei milioane de euro ca ajutoare de urgenţă, iar de la statele membre au fost trimişi aproximativ 30 de milioane de euro pentru sinistraţii din Haiti.
UE a înregistrat ieri prima victimă între membrii delegaţiei sale la Port au Prince. Este vorba de o diplomată spaniolă de 53 de ani, decedată în clădirea ONU, unde participase la o reuniune oficială.