Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia au salutat acordul de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că executivul european va utiliza această pauză a bombardamentelor pentru a trimite cât mai multe transporturi umanitare populației palestiniene din Gaza.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Noiembrie 2023, 14:04
Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia au salutat acordul de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas, care prevede și o întrerupere a ostilităților.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că executivul european va utiliza această pauză a bombardamentelor pentru a trimite cât mai multe transporturi umanitare populației palestiniene din Gaza.
La rândul său, șeful diplomației comunitare, Josep Borrell, a reamintit intenția Uniunii de a se implica în soluționarea de durată a conflictului prin crearea statului Palestina.
Poziția diplomației europene pleacă de la condamnarea atacului terorist al Hamas, însă continuă acuzând și Israelul pentru catastrofa umanitară provocată de bombardarea civililor din Gaza.
Mai mult, Josep Borrell atrage atenția asupra creșterii numărului atacurilor coloniștilor evrei asupra palestinienilor din Cisiordania, un element menționat și de Organizația Națiunilor Unite.
Dincolo de acest lucru, Tribunalul Penal Internațional a lansat anchete și a semnalat Israelului că, dincolo de a se apăra, acest stat are și obligații juridice, în sensul că nu are dreptul să bombardeze școli, moschei și spitale fără a aduce dovezi că acestea sunt utilizate de Hamas.
Josep Borrell spune că atât Hamas, cât și Israelul au încălcat dreptul internațional, iar poziția Uniunii Europene este echilibrată, nu părtinitoare.
Josep Borrell: Ar trebui să fie posibil să apărăm dreptul palestinienilor să aibă statul lor, fără ca noi să fim etichetați ca antisemiți. Ar trebui să fie posibil să criticăm politica guvernului israelian fără a fi calificați drept antisemiți. Una este să critici guvernul unei țări și alta este să respingi o parte a populației. Această atitudine nu ajută cauzei Palestinei.
Josep Borrell afirmă că vina pentru acest conflict o are întreaga comunitate internațională, care de mai bine de 30 de ani a uitat că palestinienii au dreptul la propriul stat. Soluția acestui conflict este formarea statului Palestina, iar diplomația europeană a pus deja pe masă câteva principii de la care să pornească dezbaterea internațională.