Uniunea Europeană îşi înăspreşte politica pentru migraţie
Uniunea Europeană îşi înăspreşte politica pentru migraţie, prin limitarea numărului celor care doresc să intre pe teritoriul său şi respingerea solicitanţilor de azil care nu îndeplinesc criteriile.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2023, 15:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Uniunea Europeană îşi înăspreşte politica pentru migraţie, prin limitarea numărului celor care doresc să intre pe teritoriul său şi respingerea solicitanţilor de azil care nu îndeplinesc criteriile. Consiliul şi Parlamentul European au căzut ieri de acord asupra noului Pact pentru Migraţie şi Azil, care ar trebui să intre în vigoare anul viitor.
Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles: ”Înțelegerea care finalizează negocierea se referă la cinci aspecte ale gestionării migranților, printre care cele mai importante vizează scanarea acestor persoane, procedurile de azil și situațiile de criză, când migrația crește. Reglementările privind scanarea impun reguli comune la nivel comunitar pentru identificarea migranților și un sistem comun de baze de date. Combinate, cele două vor crește securitatea în Uniunea Europeană, pentru că sistemul va identifica persoanele sau deplasările neautorizate în tot spațiul comunitar. Procedurile privind azilul sunt modificate și ele, astfel că analiza și returnarea persoanelor care nu pot fi primite în spațiul comunitar să se deruleze mai rapid. Regulamentul prevede și un mecanism de solidaritate între statele membre, care este foarte util mai ales în timp de criză. Când un stat este luat cu asalt de către valurile de migranți, acest stat poate solicita ajutorul altor state de a prelua o parte din migranți. În cazul în care un anumit stat refuză, acesta va fi obligat să plătească o sumă de 20.000 euro pentru fiecare migrant refuzat. Dincolo de cele cinci reglementări aprobate în negocierea finală dintre Parlament și Consiliu, pactul pentru migrație prevede și instrumente pentru diminuarea migrației, în colaborare cu statele de proveniență, iar Comisia Europeană a prevăzut și fonduri pentru aceste state. Documentul a fost intens dezbătut și negociat între statele membre începând cu septembrie 2020. Acum, pasul următor este adoptarea formală a documentului, după care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul European.”
Noul pact pentru migraţie a fost criticat de ONG-urile de salvare pe mare, care avertizează că va creşte numărul de victime, dar şi de Amnesty International, potrivit căruia legislaţia europeană pentru migraţie a înregistrat un regres de zeci de ani. Numărul de migranţi în UE a înregistrat un vârf în 2015, când un milion de persoane, majoritatea refugiaţi de război, au intrat în spaţiul comunitar. Numărul a scăzut până la sub 300.000 în 2020, dar de atunci s-a înregistrat o creştere constantă, în special pe ruta mediteraneană către Italia./RADOR RADIO ROMÂNIA/