Uniunea Europeană extinde sancţiunile la adresa Rusiei
Premierul Ucrainei, care a semnat la Bruxelles capitolul politic al acordului de asociere cu UE a cerut ţărilor occidentale să ia măsuri reale de sancţionare economică a Rusiei.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 21 Martie 2014, 19:01
Uniunea Europeană a extins lista oficilităţilor din Rusia vizate de sancţiunile impuse în urma anexării Crimeii.
Deşi încă neconfirmaţi oficial, printre cei penalizaţi s-ar afla acum vicepremierul Dmitri Rogozin, preşedinţii celor două camere ale parlamentului precum şi alte personalităţi politice şi militare.
Premierul interimar al Ucrainei, care a semnat azi la Bruxelles capitolul politic al acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cerut ţărilor occidentale să ia măsuri reale de sancţionare economică a Rusiei.
Prin semnarea capitolelor politice ale Acordului de asociere, europenii dau un semnal pentru sprijinul puternic pe care îl acordă Ucrainei într-un context tensionat al relaţiilor cu Rusia.
Un moment istoric, spunea premierul Arseni Iaţeniuk, iar Uniunea Europeană va semna, după alegerile prezidenţiale din mai din Ucraina, şi componenta economică.
Un semnal clar a fost dat la summit şi Rusiei, a cărei atitudine a fost apreciată drept inacceptabilă de către toţi liderii europeni, prin noi sancţiuni, inclusiv prin adăugarea a 12 nume noi pe lista persoanelor ale căror active vor fi îngheţate şi care nu vor mai primi vize de intrare în Uniunea Europeană.
Ea va fi publicată, după ce experţii europeni vor verifica din nou baza sa legală astfel încât să nu poată fi atacată în justiţie.
Pe listă se află, persoane importante din Rusia şi Crimeea, spunea preşedintele Traian Băsescu, acuzate că au subminat integritatea teritorială a Ucrainei.
El a precizat şi ce alte sancţiuni la adresa Rusiei au fost adoptate.
"A fost anulat summitul Uniunea Europeană-Federaţia Rusă, o altă sancţiune, s-a cerut tuturor şefilor de stat şi de guvern să nu desfăşoare niciun fel de întâlniri bilaterale la nivel de şefi de stat sau la nivel de şefi de guvern cu Federaţia Rusă.
"De asemenea, la Haga, se va desfăşura G7 şi nu G8, Rusia nemaifiind acceptată în G8. Temporar. Toate sunt măsuri temporare şi de asemenea s-a hortărât suspendarea negocierilor cu privire la aderarea Federaţiei Ruse la OECD", a precizat Traian Băsescu.
În cazul în care Rusia nu va contribui la detensionarea situaţiei, Uniunea Europeană pregăteşte şi alte sancţiuni, în special de natură economică şi care să aibă efecte pe termen lung.
În acest context, liderii europeni au vorbit astăzi, în ultima zi a summitului de primăvară, despre diversificarea resurselor de energie în ideea reducerii dependenţei de combustibilii fosili de tipul gazelor naturale, a anunţat preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso.
"Astăzi am luat o decizie politică unitară pentru a ne diversifica resursele de energie, de a crea piaţa unică europeană a energiei şi să ne îmbunătăţim interconectarea.
"Comisia Europeană va elabora strategia de securitate energetică a Uniunii Europene înainte de Consiliul European din iunie", a afirmat José Manuel Barroso.