Uniunea Europeană a adoptat pachetul de finanţare pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro
Şefii de stat şi de guvern europeni au căzut de acord să îi acorde Ucrainei un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Februarie 2024, 15:21
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Şefii de stat şi de guvern europeni au căzut de acord cu puţin timp în urmă să îi acorde Ucrainei un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro. Pe agenda Consiliului European se mai află, printre altele, războiul din Gaza şi ameninţările asupra navigaţiei din Marea Roşie, pe unde trece o rută maritimă importantă pentru Europa. Între timp, la Bruxelles are loc şi un amplu protest al agricultorilor.
Mai multe ne spune corespondentul RRA Bogdan Isopescu: ”Ungaria a fost convinsă să voteze astăzi în favoarea rectificării bugetului multianual al Uniunii, astfel că Ucraina are acum asigurat un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. Votul pozitiv al Ungariei vine pe fondul discuţiilor tot mai dese de la Bruxelles în legătură cu activarea Articolului 7 pentru Budapesta, articolul 7 din tratatul Uniunii Europene, dacă Budapesta ar fi continuat să se opună fie ajutorului pentru Ucraina, fie să continue cu derapajele de la statul de drept. Însă în Consiliu mai este discutat un subiect pentru Ucraina, în speţă ajutorul militar, iar statele membre vor să majoreze anvelopa financiară a Fondului European pentru Pace, un instrument prin care este decontat ajutorul militar către Kiev. Din nou, ar putea fi nevoie de unanimitate aici, iar liderii Uniunii se află sub presiune pentru că spaţiul comunitar a livrat până acum Ucrainei doar 350.000 de proiect de artilerie din cele 1.000.000 promise până în martie, asta dincolo de angajamentele bilaterale. Un alt subiect îl reprezintă solicitările agricultorilor europeni, care protestează în foarte multe state membre. Inclusiv aici, la Bruxelles, tractoarele agricultorilor belgieni s-au postat de jur împrejurul Parlamentului European. Fermierii au vărsat fân, au dat foc unor cauciucuri şi au aruncat cu ouă spre instituţiile europene.
Preşedintele României, Klaus Iohannis: ”De aseară deja am găsit câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de uşor pentru a veni în sprijinul fermierilor. Aceste chestiuni au fost discutate pur informal aseară.”
Comisia Europeană anunţa ieri câteva măsuri pentru agricultorii europeni, cum ar fi: instrument de salvgardare în faţa exporturilor ieftine ucrainene sau modificare a obligaţiei de a lăsa nelucrate anumite suprafeţe ale fermelor. Încă din declaraţia preşedintelui se înţelege că instituţiile europene ar putea veni şi cu alte măsuri, dincolo de cele anunţate ieri de Comisie. /RADOR RADIO ROMÂNIA/