Ungaria va încheia un acord cu FMI, dar "nu cu orice preţ"
Premierul ungar Viktor Orban spune că deficitul bugetar trebuie menţinut cât mai scăzut, însă fără tăierea pensiilor, a facilităţilor pentru pensionari şi a alocaţiilor familiale.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 07 Septembrie 2012, 17:16
Premierul Viktor Orban a declarat vineri într-o emisiune a postului public de radio din Ungaria că va fi încheiat un acord de asistenţă financiară între guvernul de la Budapesta şi organismele internaţionale, dar nu pe baza condiţiilor care au fost făcute publice joi de presa ungară.
Viktor Orban a precizat că în urmatoarele şapte sau zece zile executivul va formula o poziţie alternativă privind negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
"Suntem evident de acord cu faptul că este bine dacă deficitul bugetar al ţării este cât mai mic, dar nu este totuna dacă ne atingem de pensii, dacă luăm facilităţi de călătorie de la pensionari sau dacă anulăm alocaţiile familiale.
"La acest preţ nu ne trebuie acord cu FMI", a declarat Viktor Orban.
Potrivit afirmaţiilor premierului ungar, delegaţia Uniunii Europene implicată în negocieri a înaintat joi un raport comisiei de specialitate privind discuţiile cu autorităţile ungare, iar documentul conţine o constatare foarte importantă şi anume că se recunoaşte faptul că Ungaria are nevoie de un acord de tip preventiv şi nu de bani.
Publicaţia ungara Magyar Nemzet informase joi că organismele internaţionale ar putea cere guvernului reducerea pensiilor şi mărirea limitei de vârsta de pensionare, diminuarea alocaţiilor familiale, efectuarea unor privatizări, majorarea impozitului pe venitul personal, reducerea facilităţilor de transport, a birocraţiei şi a cheltuielilor autorităţilor locale, introducerea unui impozit pe imobile în funcţie de valoare, eliminarea taxei speciale în cazul băncilor şi alocarea de fonduri sectorului bancar.
Economia Ungariei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul 2
Economia Ungariei s-a contractat în trimestrul doi din 2012 cu 1,3%, comparativ cu perioada similară din 2011, conform datelor finale publicate vineri Oficiul central de statistică (KSH), transmite Agerpres.
Produsul Intern Brut al Ungariei a scăzut în perioada aprilie-iunie 2012 cu 0,2%, comparativ cu primul trimestru din 2012, când s-a înregistrat un declin de 1%.
În estimarea preliminară de luna trecută KSH anunţa un declin de 1,2% al economiei în ritm anual şi de 0,2% în ritm trimestrial.
Forintul, a doua cea mai performantă monedă naţională faţă de euro din lume anul acesta, s-ar putea deprecia deoarece Ungaria se confruntă cu întârzieri în discuţiile pentru un împrumut de la FMI şi UE, au anunţat miercuri analiştii Citigroup Inc.
Vineri, forintul s-a tranzacţionat la 284,21 pentru un euro, extinzând câştigurile din 2012 la 11%.
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare.
Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie a acestui an din cauza îngrijorărilor exprimate de CE şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.