Ungaria îşi va alege un nou preşedinte pe 2 mai
Fostul preşedinte al Ungariei, Pál Schmitt, a demisionat la începutul acestei luni pe fondul unui scandal de plagiat legat de teza sa de doctorat.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 20 Aprilie 2012, 17:35
Alegerea viitorului preşedinte al Ungariei va avea loc în data de 2 mai, conform deciziei de vineri a conducerii parlamentului ungar.
Acesta trebuie să aleagă un nou şef al statului după ce Pál Schmitt, ales preşedinte în 2010, a demisionat la începutul acestei luni pe fondul unui scandal de plagiat legat de teza sa de doctorat.
Candidatul, susţinut de Alianţa Fidesz-Partidul Popular Creştin Democrat, aflată la guvernare este europarlamentarul Janos Ader.
Potrivit reglementărilor în vigoare, preşedintele este ales în Ungaria de parlament, pentru un mandat de 5 ani.
Candidatul trebuie prezentat Parlametului cu semnăturile de recomandare din partea unei cincimi dintre deputaţi, adică 78, iar în cazul în care sunt mai mulţi candidaţi este ales preşedinte cel care primeşte încă din primul tur două treimi din voturi.
Doar alianţa aflată la guvernare are numărul suficient de deputaţi pentru desemnarea unui candidat şi deţine şi majoritatea de două treimi necesară pentru alegerea rapidă a acestuia.
Reprezentanţii a două formaţiuni din opoziţie, socialiştii şi ecologiştii, au anunţat că nu vor lua parte la vot din cauză că Janos Ader este un politician al Fidesz iar deputaţii partidului de extremă-dreapta Iobic au precizat că vor vota împotriva acestuia.
Candidatul Fidesz Janos Ader este de profesie jurist, are 53 de ani şi este europarlamentar începând cu anul 2009.
Fostul preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt a demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat cu privire la lucrarea sa de doctorat.
O comisie specială universitară delegată să investigheze acest subiect a relevat că procedurile de acordare a titlului de doctor au corespuns practicilor de atunci ale Universităţii de Educaţie Fizică, dar teza lui Pal Schmitt se bazează pe un număr neobişnuit de mare de traduceri şi preluări din alte lucrări, existând deficienţe şi în ceea ce priveşte menţionarea surselor.
Pál Schmitt a afirmat că şi-a desfăşurat activitatea de şef al statului conform Constituţiei şi şi-a îndeplinit toate sarcinile care îi reveneau, dar a adăugat că, în actuala situaţie, trebuie să demisioneze.