Ungaria "are nevoie de un acord cu FMI"
Reprezentanţii FMI au declarat că înainte de a începe negocierile pentru un acord stand-by, autorităţile ungare trebuie să-şi demonstreze angajamentul de a aborda toate chestiunile relevante pentru stabilitatea macroeconomică.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 13 Ianuarie 2012, 19:31
Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat vineri, pentru postul de radio KOSSUTH, că Ungaria are nevoie de un acord cu FMI pentru ca guvernul să nu trebuiască să se ocupe de chestiunile legate de incertitudinile financiare, ci să se poată concentra pe creşterea economică.
"Discuţiile se referă la o singură chestiune şi anume ce politică economică este necesară să putem plăti înapoi creditul primit de la FMI. FMI este o bancă şi este interesat de un singur lucru: dacă ne oferă un cadru de credit de siguranţă, pe care noi eventual îl accesăm, atunci Ungaria trebuie să aibă o politică economică, astfel încât să putem returna acel împrumut.
"Pentru aceasta este nevoie de un deficit bugetar scăzut - aşa cum astăzi are Ungaria, trebuie o datorie publică în scădere - iar Ungaria derulează un astfel de program. Ei doresc să vadă schimbări durabile, o funcţionare stabilă şi predictibilă pe mai mulţi ani sau, cum spun ei, reforme structurale, şi acest lucru este în interesul Ungariei", a declarat Viktor Orbán.
FMI a informat printr-un comunicat, după o întâlnire care a avut loc joi seară la Washington între directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, şi o delegaţie ungară condusă de ministrul Tamás Fellegi, că, înainte ca FMI să poată determina când şi dacă vor începe negocierile pentru un acord stand-by, trebuie să vadă măsuri tangibile, care să demonstreze angajamentul autorităţilor de a aborda toate chestiunile relevante pentru stabilitatea macroeconomică.
Fondul a arătat, totodată, că sprijinul autorităţilor şi instituţiilor europene va fi unul important pentru succesul discuţiilor despre un nou program de finanţare.
Comisia Europeană şi-a exprimat însă unele îngrijorări privind respectarea independenţei Băncii Naţionale din Ungaria şi anumite legi care vizează sistemul de justiţie şi Autoritatea pentru Protecţia Datelor.
Premierul Viktor Orbán a declarat vineri că, în ceea ce priveşte argumentele politice formulate de Uniunea Europeană legate de noua lege referitoare la Banca Naţională, sunt unele cu care guvernul este de acord, şi nu vede piedici pentru acceptarea lor, dar sunt şi altele în cazul cărora punctele de vedere sunt diferite, însă nu a oferit detalii.