Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a UE
Sub sloganul "O Europă puternică", Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene în cadrul unui ceremonial organizat în clădirea parlamentului de la Budapesta.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 07 Ianuarie 2011, 09:29
Ungaria a preluat joi oficial de la Belgia preşedinţia semestrială a UE în cadrul unui ceremonial organizat în clădirea parlamentului de la Budapesta.
Un mandat ambiţios sub sloganul "O Europă puternică", dar despre care presa a afirmat că ar fi început deja cu stângul, după ce Ungaria a fost admonestată de Bruxelles ca urmare a îngrijorărilor provocate de noua Lege a presei şi de cea a fiscalităţii.
În plus, Budapesta va trebui să găsească o soluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, pe care o promovează în pofida presiunilor exercitate de Franţa şi Germania.
La manifestarea care s-a desfăşurat în Sala Cupolei din clădirea legislativului au fost prezenţi înalţi oficiali belgieni şi ungari, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, precum şi numeroşi alţi invitaţi.
După intonarea imnurilor Belgiei şi Ungariei, premierul belgian Yves Leterme a înmânat în mod solemn drapelul UE omologului său ungar, Viktor Orban.
Uniunea, "mai dinamică"
În discursul său rostit cu ocazia evenimentului, premierul belgian a apreciat că în ultima perioadă UE a devenit mai dinamică iar Ungaria va putea contribui la o consolidare în continuarea acesteia în următoarele şase luni.
Yves Leterme a declarat că este sigur că la sfârşitul următoarelor şase luni "noul dinamism european va fi mai puternic ca niciodată".
La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că Ungaria trece printr-o perioadă a reînnoirii iar acum se va stabili cum vor fi următorii zece ani.
Viktor Orban a vorbit şi despre provocările preşedinţiei belgiene a UE şi s-a referit şi la extinderea Uniunii şi a spaţiului Schengen.
La preluarea mandatului, Viktor Orban a mulţumit în numele ţării sale întregii Uniunii Europene dar şi preşedinţiei belgiene, de la care a preluat ştafeta.
Susţinere pentru Croaţia
De asemenea, Viktor Orban a declarat că în urma lor "se află şase luni pe care şi-a pus amprenta criza economică mondială".
Mai mult, Viktor Orban a apreciat că Belgia "a fost capabilă să arate drumul către ieşire, Belgia a menţinut angajamentele statelor membre în adâncirea integării şi în privinţa extinderii europene.
"Mulţumită Belgiei trăieşte speranţa că Croaţia va putea intra în curând în rândul statelor membre, iar România şi Bulgaria vor putea adera la spaţiul Schengen, şi noi, ungurii, sprijinim aceste obiective", a declarat Victor Orban.