Un tratat de bază între România şi R. Moldova, "necesar"
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, consideră necesară semnarea unui document politic de bază cu România pentru "fortificarea relaţiilor de bună vecinătate" între cele două state.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 19 Ianuarie 2011, 10:44
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, consideră necesară semnarea unui document politic de bază între România şi Republica Moldova pentru “fortificarea relaţiilor de bună vecinătate” între cele două state.
Referindu-se la Tratatul privind regimul frontierei dintre România şi Republica Moldova, care a fost semnat la 8 noiembrie la Bucureşti între premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi ministrul de externe Teodor Baconschi şi care a provocat în Republica Moldova dezbateri privind legalitatea documentului, Marian Lupu a spus că în privinţa acestuia trebuie să îşi exprime părerea juriştii.
Totuşi el a salutat semnarea Acordului privind regimul frontierei, care pune capăt unor difergenţe de zeci de ani şi elimină falsele argumente pentru tensionarea relaţiilor moldo-române speculate mai ales de comunişti.
Marian Lupu a mai adăugat că un subiect important pe agenda relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău este şi continuarea discuţiilor privind documentul politic de bază, specificând că declaraţia comună privind parteneriatul strategic european, semnată în aprilie anul trecut la Bucureşti de Traian Băsescu şi preşedintele interimar de atunci Mihai Ghimpu, nu este un cadru suficient pentru reglementarea relaţiilor de bună vecinătate.
"Totuşi să ne limităm la o declaraţie strategică care vizează, da, un parteneriat strategic privind integrarea europeană, este important, dar nu este suficient şi eu zic că pachetul de aranjamente politico-legale trebuie să fie exact acelaşi care au fost semnate cu alte state vecine.
"Aici mă refer şi la Bulgaria, Ungaria, Ucraina. Republica Moldova nu trebuie să fie o excepţie" a declarat Marian Lupu.
Subiectul Tratatului de bază şi a celui de frontieră a generat tensiuni în relaţiile bilaterale în cei opt ani de guvernare comunistă la Chişinău.
Programul de guvernare al noii Alianţe pentru integrare europeană nu prevede în mod expres semnarea unui tratat politic de bază între România şi Republica Moldova dar menţionează necesitatea "consolidării în continuare a cadrului juridic bilateral pornind de la interesele ambelor state".