Un parlamentar elveţian acuză Germania de jaf bancar
Tentativa Germaniei de a obţine date confidenţiale ale unor germani suspecţi de evaziune fiscală de la un informator, aspru criticată.
Articol de Sorin Solomon, 02 Februarie 2010, 14:35
Parlamentarul elveţian Pirmin Bischof a comparat cu jefuirea băncilor încercările Germaniei de a obţine date confidenţiale privind conturile din Elveţia ale mai multor germani suspectaţi de evaziune fiscală, transmite Reuters.
Ministerul german al Finanţelor a anunţat că este pregătit să plătească pentru datele sustrase de un informator de la băncile elveţiene, chiar dacă au fost obţinute de acesta prin metode ilicite.
Potrivit presei internaţionale, informatorul ar fi cerut 2,5 milioane de euro pentru datele privind conturiel din Elveţia a 1.500 de germani suspectaţi de evaziune fiscală.
Autorităţile din Germania ar urmări astfel să obţină un beneficiu de 100 milioane euro la bugetul de stat.
"Iată cum apare o nouă formă de jefuire a băncilor. Înainte, trebuia să intri într-o bancă cu o armă pentru a obţine banii. Acum poţi să-i sustragi electronic, prin furt de date", a declarat Bischof pentru postul german de radio Deutschlandfunk.
Declaraţia parlamentarului elveţian accentuează tensiunile diplomatice dintre cele două ţări pe tema secretului bancar.
"Astfel de practici nu ar trebui permise într-un stat care are la bază supremaţia legii", a adăugat el.
Informaţii concrete despre datele sustrase de informator şi banca sau băncile vizate nu au fost făcute încă publice, dar presa internaţională scria că în centrul atenţiei se află probabil grupul financiar UBS, a cărui imagine a fost zdruncinată în ultimii ani de scandalurile din Statele Unite şi alte părţi ale lumii privind secretul bancar.
Grupul elveţian de lobby SBA, care promovează interesele băncilor din Elveţia, a cerut Germaniei să nu cumpere datele, deoarece statul german s-ar regăsi apoi în poziţia de beneficiar al bunurilor furate.
Guvernul de la Berna este îngrijorat că Germania ar putea cumpăra datele în pofida opoziţiei băncilor şi a autorităţilor elveţiene, deoarece există un precedent care s-a consumat fără consecinţe serioase pentru Berlin.
În anul 2008, Germania a cumpărat date sustrase ilegal de un informator de la LGT, cea mai mare bancă din Liechtenstein, obţinând astfel venituri bugetare suplimentare de 200 milioane euro.