Un nou reactor japonez "în incapacitate de racire"
Autorităţile japoneze spun că la reactorul numărul 3 de la Fukushima a apărut o problemă similară cu cea care a provocat explozia la reactorul numărul 1. Guvernul spune că populaţia din zonă nu va fi afectată.
13 Martie 2011, 08:21
Un al doilea reactor al centralei nucleare de la Fukushima a intrat în incapacitate de răcire.
În atenţia autorităţilor nipone este reactorul numărul 3 de la Fukushima, unde a apărut o problemă similară cu cea care a provocat ieri explozia la reactorul numărul 1.
Incapacitatea de răcire i-a obligat pe operatorii centralei de la Fukushima să elibereze în atmosferă o parte din aburul radioactiv, tocmai pentru a reduce presiunea şi, implicit, riscul unei deflagraţii.
Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului a precizat totodată că populaţia din zonă nu va fi afectată, deoarece nivelul radiaţilor nu ar pune în pericol viaţa oamenilor.
Cu toate acestea, o agenţie de presă niponă a citat datele oferite de operatorul centralei, conform cărora nivelul radiaţiilor a trecut peste limita de siguranţă.
--fb1
Risipind orice temere legată de o similitudine între incidentul de la Fukushima şi cel din 1986 de la Cernobâl, Teodor Chirică, membru în conducerea Forului Atomic European a precizat pentru Radio România Actualităţi că măsurile luate de autorităţile nipone sunt conform procedurilor standard internaţionale.
Teodor Chirica spune că potrivit scării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, de la unu la şapte, dezastrul de la Fukushima a fost catalogat la nivelul patru.
Accidentul de la Cernobâl din 1986 a fost catalogat la nivelul şapte.
"Încadrarea patru, după mine, este liniştitoare, pentru că incidentele de o anumită gravitate încep cam de la patru în sus", a adăugat Teodor Chirica.
Peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa
În paralel cu măsurile luate pentru îndepărtarea pericolului pe care Fukushima îl reprezintă, autorităţile japoneze fac eforturi pentru găsirea celor dispăruţi.
Potrivit BBC, echipelor de intervenţie li s-au alăturat membri din Statele Unite şi Coreea de Sud.
Potrivit poliţiei japoneze citată de BBC, peste 2.000 de persoane au murit în urma cutremurului de vineri şi a tsunamiului.
Rămân în continuare dispăruţi peste 9.000 de locuitori a unei localităţi din zona lovită de valurile seismice.
Centrul oraşului Sendai încă are curent electric, iar telefoanele funcţionează, dar hrana, apa şi combustibilul se termină rapid.
Reporterii BBC relatează că în faţa fiecărui magazin deschis se formează cozi lungi. Şiruri lungi de maşini blochează drumurile care duc spre benzinării.
Japonia a fost lovită vineri dimineaţă de un cutremur devastator cu magnitudinea de 8,9 pe Richter.
Seismul a provocat valuri tsunami, care au atins în unele locuri şi 10 metri.
Până acum s-au înregistrat sute de replici, peste 20 dintre ele cu magnitudinea peste 6 pe Richter.
Video: Autorităţile nipone au anunţat că un al doilea reactor are probleme la sistemul de răcire.