Un împrumut de urgenţă, "singura variantă pentru Italia"
Analiştii economici din Italia susţin că singura modalitate prin care statul şi-ar putea refinanţa datoriile în 2012 este un împrumut de urgenţă. În prezent Italia nu are nicio posibilitate să-şi refinanţeze datoriile.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Noiembrie 2011, 12:53
Reducerea cheltuielilor bugetare, supraimpozitarea persoanelor cu venituri ridicate, majorarea mai multor taxe, eliminarea posibilităţii de pensionare anticipată, alinierea vârstei de pensionare pentru femei la acelaşi nivel cu cea pentru bărbaţi, reforma sistemului ”dual” care oferă protecţie excesivă pentru angajaţii cu contracte pe perioadă nedeterminată şi deloc pentru cei cu contracte cu perioadă fixă sunt câteva dintre măsurile anti criză pe care Mario Monti, de această dată în calitate de ministru al Economiei, le va prezenta la Bruxelles.
Potivit analiştilor din Peninsulă, singura modalitate prin care Italia şi-ar putea refinanţa datoriile uriaşe scadente în 2012 este un împrumut de urgenţă. În prezent Italia nu are nici o posibilitate să-şi refinanţeze datoriile în valoare de 300 de miliarde de euro.
Italia încearcă din toate puterile să iasă din criză. Mai întâi însă trebuie să scape de povara datoriilor.
Executivul de la Roma a plătit dobânzi-record de 6,5% pentru a vinde obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la şase luni, în timp ce costurile de împrumut pe termen mediu (doi ani) au depăşit pragul de 8%, nivel fără precedent în istoria statului italian.
--fb1
Pieţele financiare au dat deja verdictul: nu au încredere în planul noului premier italian Mario Monti, plan care vine cu noi impozite pe prima casă sau pe alte imobile, cu o reforma a pensiilor, cu un program de stimulare a companiile pentru a angaja mai multe femei si mai multi tineri.
La o zi după întâlnirea celor trei lideri - Sarkozy, Merkel şi Monti - Italia a platit dobânzi uriaşe pentru a împrumuta 10 miliarde de euro din pieţe.
Jurnaliştii comentează însă că până şi o intervenţie din partea Fondului Monetar Internaţional care ar "salva" Italia de pieţe - cel puţin pentru o perioadă - nu constituie soluţia cea mai bună.
Pe de altă parte, previziunile privind situaţia economică pentru anul viitor care înregistrează valori negative, previziuni publicate luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îngrijorează şi mai mult Italia.
Până la sfârşitul anului, valoarea Produsului Intern Brut va creşte cu doar 0,7%, în timp ce anul viitor va scădea cu 0,5%.
Cu noile informaţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică anulează estimările precedente care prevedeau creşteri ale economiei italiene /+1,1% în 2011 şi +1,6% în 2012/.
Potrivit experţilor, Italia ar putea reveni la o creştere economică în 2013. În context european, media valorii dezvoltării economice este de 1,6%.
În acelaşi timp, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si dezvolatre economica debitul public al Italiei a crescut de la 120% din PIB, la 127,7%, in contextul in care rata şomajului pe anul 2011 a ajuns la 8,1%, cu mari şanse de creştere.