Un acord între Occident şi Iran în dosarul nuclear, "foarte aproape"
Surse diplomatice occidentale susţin că un acord cadru între marile puteri şi Iran, în privinţa programului nuclear, pare să fie aproape de finalizare.
29 Martie 2015, 19:43
Zi de negocieri intense în Elveţia între marile puteri ale lumii şi reprezentanţii Iranului.
Data limită pentru obţinerea unui acord în privinţa programului nuclear iranian a fost fixată pentru marţi.
Surse diplomatice occidentale susţin că cele două părţi sunt foarte aproape de a ajunge la o înţelegere.
Potrivit unor surse, iranienii ar fi acceptat să distrugă mai mult de jumătate din centrifugile nucleare, deţinute în prezent şi să exporte o mare parte din stocul lor de opt mii de tone de uraniu slab îmbogăţit.
Israelul se opune acestui acord, considerând că acesta va permite Teheranului să deţină în continuare capacităţi nucleare necesare fabricării unor bombe atomice.
Un acord cadru între marile puteri şi Iran pare să fie aproape de finalizare în urma discuţiilor miniştrilor de externe la reuniunea de la Loussane, ceea ce confirmă îngrijorarea Israelului.
Premierul, Benjamin Netanyahu, a declarat astăzi că în timp ce se derulează convorbirile de la Loussane, madatarii Iranului în Yemen, miliţiile şiite Huti sunt pe cale să ocupe segmente din Yemen pentru a prelua controlul asupra strâmtorii Bab el Mandeb, cale navigabilă strategică esenială pentru exportul petrolului în lumea întreagă.
După axa Beirut-Damasc-Bagdad, Iranul îşi continuă campania în încercarea de a controla tot Orientul Mijlociu.
Axa Iran-Loussane-Yemen este foarte perculoasa pentru toată omenirea şi ar trebui oprită - a subliniat Benjamin Netanyahu.
Convorbirile în dosarul nuclear s-au intensificat astăzi la Loussane unde miniştrii de externe discută despre posibilitatea unui cadru politic, până la 31 martie, care ar urma să servească drept bază pentru un acord nuclear până la sfrâşitul lunii iunie.
Un acord susţinut de ONU în privinăţ activităţilor nucleare ale Iranului ar trebui să prevadă resptrângerea programului Teheranului şi supravegherea necondiţionată de către experţi Agenţiei ONU pentru Energie Atomică, ceea ce ar conduce la un recul al activitătilor nucleare iraniene.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU ar urma să semneze acordul.