Ultimele imagini video cu Osama bin Laden
Pentagonul a publicat câteva înregistrări video confiscate de comandourile Navy SEAL din clădirea în care trăia Osama bin Laden în Pakistan. Într-o înregistrare, Osama bin Laden ameninţă SUA şi condamnă capitalismul.
08 Mai 2011, 11:45
Pentagonul a publicat sâmbătă câteva înregistrări video confiscate de comandourile Navy SEAL din clădirea din Abbottabad, Pakistan, în care trăia Osama bin Laden.
Oficialii americani susţin despre clădirea în care locuia Osama bin Laden că funcţiona ca un centru de comandă şi control pentru reţeaua teroristă al-Qaeda şi era locul unde liderul acesteia a plănuit în mod activ atacuri împotriva SUA.
Pentru un timp mulţi oficiali ai comunităţii informaţiilor au crezut că bin Laden era atât de izolat încât nu devenise decât un simbol pentru membrii grupării teroriste.
Înregistrările video sunt doar parte a ceea ce oficialii au caracterizat drept cea mai semnificativă captură de informaţii în terorism pe care SUA le-a făcut vreodată.
Un oficial al informaţiilor care nu a dorit să fie numit a precizat la Pentagon că Osama bin Laden era în legătură cu afiliaţii al-Qaeda din lume printr-o reţea de curieri.
În cea mai lungă înregistrare video, este înfăţişat Osama bin Laden urmărindu-şi o proprie înregistrare video, iar în alta în care ameninţă SUA şi condamnă capitalismul.
"Mesajul pentru poporul american" ar fi fost filmat, potrivit analiştilor, în toamna anului trecut.
Video: Imaginile video confiscate de comandourile Navy SEAL din clădirea din Abbottabad.
Pentagonul a făcut publice numai imaginile, tăind corpul sonor, pentru a nu răspândi mesajele teroriste ale lui Osama bin Laden.
Osama bin Laden, obsedat de imaginea sa
Oficialii spun că liderul al-Qaeda pare să fi fost obsedat de imaginea pe care o prezenta loialiştilor săi, înregistrând de mai multe ori un mesaj şi vopsindu-şi în prealabil barba.
Înregistrările ar fi fost alese pentru a demonta aura mistică din jurul figurii lui Osama bin Laden.
Colecţia de informaţii care se află acum în laboratorul FBI de la Quantico, Virginia, este parcursă de analiştii agenţiilor de informaţii care caută indicii privind potenţiale noi atacuri teroriste şi locul în care se ascunde numărul doi al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri.
Experţii spun că acesta este nepopular printre jihadiştii tineri pentru că ar fi un personaj iritabil şi lipsit de charismă.
Viitorul reţelei al-Qaeda este ambiguu după moartea lui bin Laden
Viitorul ambiguu al reţelei al-Qaeda post Osama bin Laden are implicaţii semnificative pentru politica contrateroristă a SUA.
Pentru că moartea lui Osama bin Ladin va schimba prea puţin pentru realităţile tactice ale terorismului islamist, dimensiunile operaţionale ale politicii americane ar trebui să rămână, în mare, neschimbate.
Eforturile de a-i vâna pe afiliaţii regionali al-Qaeda vor continua, cu autorităţile de aplicare a legii monitorizând şi prevenind potenţiale atacuri teroriste în SUA.
Uciderea lui bin Laden vine pentru administraţia Obama cu oportunitatea istorică de a sparge retorica toxică a mişcării teroriste al-Qaeda.
Analiştii spun că în absenţa unui lider vizibil al mişcării, oficialii americani ar trebui să atace înseşi premisele existenţei al-Qaeda.
Ei ar trebui să releve ura cu care priveşte al-Qaeda lumea şi lipsa de sens a mesajului acesteia, inclusiv prin faptul că atacă civili musulmani, ca şi prin imposibilitatea de a realiza schimbări ale societăţii în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în special din perspectiva "primăverii arabe".
Asemenea presiuni retorice ar veni într-un moment în care SUA îşi redefinesc gradual angajamentele politice şi militare cu ţările cu majoritate musulmană.
Aceste transformări se concentrează în jurul retragerii forţelor din Irak şi Afganistan şi al sprijinului atent al administraţiei Obama pentru aspiraţiile democratice ale cetăţenilor musulmani care confruntă regimuri autocrate.
Ambele aceste dezvoltări au potenţialul de a submina apelurile al-Qaeda care s-au bazat întotdeauna pe a genera rezistenţa musulmanilor în faţa regimurilor autoritare sprijinite de Occident.
Nu este, evident, cert, că acest tip de abordare va aduce sfârşitul reţelei al-Qaeda.
Dar este, în acelaşi timp, îndoielnic că SUA şi partenerii săi pot elimina mişcarea teroristă fără să înlăture sursele de alimentare ideologică a ei.
Cu moartea lui Osama bin Laden, administraţia Obama are şansa să accelereze acest proces.