Ultima zi de campanie lectorală în SUA
Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump parcurg mii de kilometri în încercarea de a convinge electoratul
08 Noiembrie 2016, 00:35
Peste 120 de milioane de americani sunt aşteptaţi la urne. Primii vor vota locuitorii de pe Coasta de Est, la ora locală 6, ora 13 a României. Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ar putea fi cunoscut la ora 23, ceea ce însemnă ora 6, miercuri dimineaţă în România, deoarece atunci vor fi numărate aproape 40 la sută din voturi.
În SUA, un ultim sondaj de opinie realizat de FOX NEWS arată un avans de 4 procente pentru Hillary Clinton în faţa lui Donald Trump, iar astăzi s-ar putea decide şi o răsturnare de situaţie în Senat şi Camera Reprezentanţilor.
După o perioadă când ambele camere au fost controlate de republicani, iar preşedintelui democrat i-a fost greu să obţină votul, mai ales pentru buget şi reforme, acum apare posibilitatea, cel puţin în Senat, ca majoritatea simplă să fie preluată de democraţi. Lor le lipsesc acum cinci voturi şi se pare că le pot obţine.
Camera Reprezentanţilor are o majoritate republicană din 2011. Aici va fi mai greu să se răstoarne situaţia.
Ce înseamnă ultima zi a acestei neobişnuite curse pentru Casa Albă-După nouă zile de incertitudine, agenţii FBI au încheiat duminică acolo de unde au început investigaţia noilor emailuri, potenţial legate de cazul serverului privat de email folosit de Hillary Clinton ca secretar de stat. Directorul FBI, James Comey, spunea în iulie că nici un procuror raţional nu ar recomanda trimiterea în judecată a dnei Clinton. O nouă scrisoare trimisă Congresului a confirmat concluzia: agenţii FBI au descoperit că emailurile găsite pe computerul fostului congresman Anthony Weiner, fost soţ al uneia dintre principalele asistente de mult timp a dnei Clinton, Huma Abedin, erau fie duplicate ale celor deja investigate, fie emailuri personale.
Cu 11 zile înaintea zilei alegerilor, James Comey trimisese Congresului o scrisoare, anunţând că unele dintre noile emailuri ar putea fi relevante pentru investigaţia FBI. În cursul celor nouă zile de incertitudine, însă, multe s-au schimbat.
Comey, timp de nouă zile eroul unora dintre cei de dreapta şi acuzat de democraţi că ar oculta legăturile lui Donald Trump cu Rusia, este acum criticat de ambele părţi deopotrivă că ar fi interferat în ultimele faze ale cursei prezidenţiale - şi, da, cursa pentru alegerile prezidenţiale s-a schimbat după anunţul lui James Comey din 27 octombrie.
Republicanul Donald Trump, care se afla mult în urma democratei Hillary Clinton când a apărut povestea noilor emailuri, s-a apropiat foarte mult de Clinton, depăşind-o chiar în state care înclină în general către democraţi.
Mesajul lui Trump că Hillary Clinton este coruptă şi neonestă şi că probabil, va fi trimisă la închisoare, a funcţionat, cu suporterii lui de bază scandând: "La puşcărie, la puşcărie!" Hillary Clinton, care a încercat înainte de 27 octombrie să-şi extindă harta electorală, concentrându-se asupra statelor roşii, republicane, inclusiv Georgia şi Arizona, a fost nevoită să îşi apere, în fereastra celor nouă zile, poziţia în state aşa-numit albastre, democrate, ca Michigan şi Pennsylvania. Statul New Hampshire, de pildă, care înclina democrat, a devenit indecis, iar Ohio a evoluat de la a fi indecis la a înclina republican, ca şi Utah.
În fereastra celor nouă zile au fost exprimate milioane de voturi. Florida rămâne, în mod clar, un stat crucial. Fără a câştiga Florida, Donald Trump nu ar putea atinge cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câştiga Casa Albă.
Ambele campanii se află deci astăzi şi în Florida.
Donald Trump le-a spus suporterilor săi în Sarasota, Florida, cu câteva ore în urmă:
Donald Trump: "Ieri am stabilit un record: am fost în şapte state. Trebuia să vedeţi mulţimea de suporteri în Michigan, unde cred că vom câştiga. Şi ştiţi unde vom mai câştiga? În Minnesota. Conducem cu mult în Ohio, conducem în Iowa, în New Hampshire, conducem în Carolina de Nord. Stăm foarte bine în Pennsylvania."
Cu aproximativ trei ore în urmă, în Pittsburgh, Pennsylvania, Hillary Clinton le-a cerut oamenilor să voteze pentru unitate.
Hillary Clinton: "Opţiunea în aceste alegeri nu poate fi una mai clară. Este cu adevărat între a diviza şi a uni, între o economie care lucrează pentru fiecare, nu numai pentru cei de la vârf. Mi-am petrecut întreaga carieră publică luptând pentru copii, pentru familii şi pentru ţara noastră. Şi dacă voi îmi veţi da privilegiul votului vostru, aceasta voi face în fiecare zi a preşedinţiei mele."