Ultima audienţă a Papei Benedict al XVI-lea
Suveranul Pontif a evocat momentele dificile din cei opt ani în calitatea de lider al Bisericii Catolice şi a trimis un mesaj de speranţă credincioşilor prezenţi.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Februarie 2013, 19:59
Peste 150.000 de persoane au participat, miercuri, în Piaţa Sfântu Petru la ultima audienţă a Papei Benedict al XVI-lea înainte de demisia sa istorică, de mâine, 28 februarie.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Roma, Elena Postelnicu, Suveranul Pontif a evocat momentele dificile din cei opt ani în calitate de cap al Bisericii Catolice şi a trimis un mesaj de speranţă credincioşilor prezenţi.
Printre cei 150.000 de credincioşi veniţi din toată lumea în Piaţa San Pietro din Vatican, pentru ultima audienţă generală a Papei Benedict al XVI-lea, se aflau şi mulţi tineri veniţi din Spania, Franţa, Polonia, România şi chiar India.
În această zi specială, Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat pelerinilor în 11 limbi, printre care şi în limba română.
"Lăudat să fie Iisus Christos! Adresez un salut cordial credincioşilor de limbă română, mai ales celor de la Oradea. Îi primesc cu bucurie şi vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi şi comunităţile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!", a spus Papa Benedict al XVI-lea în limba română.
Audio: Mesajul Papei Benedict al XVI-lea în limba română.
Suveranul Pontif va părăsi joi scaunul papal, după o întâlnire alături de cardinalii aflaţi la Roma.
Papa Benedict al XVI-lea îşi va petrece următoarele două luni la Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a Papilor.
Benedict al XVI-lea va fi numit Sanctitatea Sa Papă emerit, începând de joi, de când se va aplica demisia sa.
"În Piaţa Sfântul Petru era un amestec şi de regret şi de gratitudine"
Reporterul Radio România, Claudia Zidaru, a discutat cu Părintele Adrian Dancă, şeful Secţiei de Limba Română de la Radio Vatican, despre perioada de tranziţie care urmează în Biserica Catolică.
Părintele Adrian Dancă a declarat că Papa Benedict al XVI-lea se desparte de credincioşi cu o mare seninătate în suflet, conştient că şi-a îndeplinit datoria.
"Şi se încredinţează Bunului Dumnezeu pe viitor. Şi a încredinţat şi Biserica şi pe succesorul său.
"Prin gestul său a dat o mai mare libertate bisericii şi figurii pontificale în sine. În rândul credincioşilor de astăzi, în Piaţa Sfântul Petru era un amestec şi de regret şi de gratitudine", a adăugat Părintele Adrian Dancă.
Şeful Secţiei de Limba Română de la Radio Vatican este de părere că din partea presei, din partea politicienilor a fost o reacţie de mare respect, pentru că toată lumea chemată să îndeplinească o anumită răspundere publică îşi dă seama că nu este chiar atât de uşor la o vârstă atât de înaintată să mai ai aceleaşi capacităţi ca la vârsta maturităţii.
"Biserica este dintotdeauna într-o criză şi este într-o criză benefică, pentru că o criză întotdeauna înseamnă şi un moment de creştere, un moment de clarificare a realităţii.
"Şi Sfântul Părinte, dacă nu a reuşit în timpul pontificatului său să le rezolve pe toate, cel puţin a arătat calea de urmat", a mai precizat Părintele Adrian Dancă.
Întrebat dacă apropierea faţă de reţelele de socializare din ultimii ani de la Vatican vor continua şi în următorul mandat al viitorului papă, şeful Secţiei de Limba Română de la Radio Vatican a declarat că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă.
"Biserica întotdeauna a avut o atenţie specială faţă de mijloacele de comunicare.
"Şi Sfântul Părinte a făcut un efort extraordinar pentru vârsta sa înaintată să intre în această reţea - şi dovadă că în mai puţin de o lună a acumulat aproape 3 milioane de înscrişi la contul său pe Twitter, dacă ne referim numai la aceasta", a susţinut Părintele Adrian Dancă.