"UE trebuie să se reformeze pentru a putea integra Ucraina"
"Europa nu trebuie să se teamă de dezbateri", spune preşedintele Consiliului European, Charles Michel, subliniind că extinderea "va avea un impact asupra agriculturii, coeziunii şi bugetului".
Articol de Sergiu Şteţ, 29 Iunie 2023, 13:53
Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de aderarea Ucrainei şi să abordeze tema sensibilă a reformelor necesare pentru a putea integra acest gigant agricol, a avertizat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, scrie Agerpres.
"Dezbaterea va fi dificilă", a recunoscut el într-un interviu acordat AFP înaintea deschiderii unui summit al Celor 27 la Bruxelles.
"Dar nu trebuie să aşteptăm până în ultimul moment dacă, în decembrie, raportul Comisiei Europene va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina", a subliniat el.
"Trebuie să vedem cum finanţăm şi organizăm solidaritatea financiară şi cum evităm să descoperim că avem o problemă de absorbţie", a insistat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va participa joi, 29 iunie, prin videoconferinţă la discuţiile cu liderii europeni, cere deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul anului 2023.
Această decizie necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale UE.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare într-un gest foarte simbolic în urma invaziei ruse în această ţară. Alte nouă ţări, printre care Republica Moldova, Serbia, Kosovo şi Turcia, bat şi ele la uşa UE, notează AFP.
Chiar dacă nu se aşteaptă să se ia nicio decizie pe această temă la actualul summit de două zile, Charles Michel doreşte "lansarea unui proces" şi "pregătirea următoarelor întâlniri".
Extinderea se va afla în centrul discuţiilor în cadrul summiturilor de la Granada (Spania) şi Bruxelles de la sfârşitul anului, cu recomandările Comisiei pentru cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest care au statutul de candidat.
"Rolul meu este de a stabili o metodă", subliniază preşedintele Consiliului European.
"Europa nu trebuie să se teamă de dezbateri", a insistat el, subliniind că extinderea "va avea un impact asupra agriculturii, coeziunii şi bugetului".
"Avem nevoie de o imagine exactă a mijloacelor disponibile, de a şti cum au fost utilizaţi banii, ce schimbări de direcţie sunt necesare", a mai spus Charles Michel.