UE întăreşte supravegherea sistemului financiar comunitar
Miniştrii europeni de finanţe au hotărât ca de la 1 ianuarie 2011 sistemul financiar al Uniunii să fie monitorizat de patru instituţii speciale pentru a evita viitoare crize financiare.
17 Noiembrie 2010, 19:24
De la 1 ianuarie 2011, sistemul financiar european va fi supravegheat de patru instituţii speciale.
Măsura a fost aprobată în unanimitate de miniştrii europeni de finanţe, reuniţi la Bruxelles, şi are ca principal scop evitarea unor viitoare crize financiare.
Până la intrarea în funcţiune a acestor instituţii de supraveghere şi avertizare, Comisia Europeană rămâne în alertă şi oferă sprijin imediat unor economii aflate în pericol, cum este cea a Irlandei.
Acordul unanim al celor 27 de miniştrii de finanţe este ultimul pas înainte de punerea în practică a pachetului de reforme pentru supravegherea sistemului financiar şi întărirea guvernanţei economice în Europa.
Parlamentul European şi-a dat deja acordul în luna septembrie şi unda verde primită din partea miniştrilor încheie un parcurs de mai bine de un an, din septembrie anul trecut, când pachetul de reforme a fost propus de Comisia Europeană.
Concret, este vorba despre crearea a trei autorităţi europene pentru supravegherea băncilor, a instituţiilor de asigurări şi a pieţelor.
Cele trei autorităţi ar urma să acţioneze ca mediatori între organismele de supraveghere ale statelor membre, în cazul în care ar exista divergenţe între acestea.
La nivel macroeconomic va fi înfiinţat un organism pentru supravegherea pieţelor financiare, numit Consiliu pentru riscuri sistemice.
Misiunea lui va fi să avertizeze asupra riscurilor la nivel european şi să facă recomandări statelor membre vizate de aceste riscuri.
UE, "pregătită să ajute Irlanda"
Ministrul belgian de finanţe, Didier Rainders, cel care a condus reuniunea în numele preşedinţiei Uniunii, s-a arătat mulţumit de încheierea procesului de reformă a supravegherii financiare.
Împreună cu comisarul pentru afaceri monetare, Olli Rehn, ministrul belgian de finanţe a dat amănunte şi despre discuţiile miniştrilor referitoare la situaţia bancară şi bugetară dificilă pe care o cunoaşte Irlanda.
Ambii responsabili au explicat că situaţia Irlandei este în curs de evaluare iar mesajul trimis pieţelor financiare este că europenii sunt pregătiţi să ajute Irlanda şi să asigure stabilitatea zonei euro.
"Suntem pregătiţi să acţionăm şi bineînţeles, avem nevoie de o evaluare completă şi suntem pe cale să facem acest lucru.
"Dacă va fi o cerere de ajutor din partea Irlandei, vom răspunde. Diferenţa faţă de cazul Greciei, în primăvară, este că acum avem deja instrumentele pentru a da un răspuns rapid", a explicat ministrul Didier Rainders.
El a spus că este prematur să se vorbească despre soluţiile prin care va fi rezolvată situaţia Irlandei, până la încheierea evaluării pe care o fac guvernul de la Dublin, împreună cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional.