UE îndeamnă să se "deschidă granițele pentru lucrătorii agricoli sezonieri"
Aproximativ 1,5 milioane de oameni trăiesc într-o țară membră a UE și lucrează în alta.
Articol de Sergiu Şteţ, 30 Martie 2020, 17:21
Țările membre ale UE ar trebui să permită sutelor de mii de lucrători migranți sezonieri care plantează sau recoltează culturi să treacă frontierele, în pofida măsurilor naționale de combatere a coronavirusului, a afirmat luni, 30 martie, Comisia Europeană.
Reuters amintește că țările din Uniunea Europeană au instituit controale de frontieră pentru a stopa răspândirea virusului, dar cu efectul secundar de a întârzia aprovizionarea cu produse alimentare și medicale, precum și a lucrătorilor transfrontalieri.
Executivul UE a cerut săptămâna trecută țărilor membre să limiteze la 15 minute timpul necesar pentru ca un camion de mărfuri să treacă frontierele, înregistrând luni un oarecare succes, deși la unele puncte de frontieră către și din Ungaria existau cozi de camioane de până la 4 km.
Comisia a anunțat luni că țările ar trebui să stabilească proceduri simple și rapide pentru a asigura trecerea lucrătorilor esențiali, simultan cu efectuarea unor analize medicale. Aproximativ 1,5 milioane de oameni trăiesc într-o țară membră a UE și lucrează în alta.
Lucrătorii esențiali, a spus executivul european, includ profesioniști din domeniul sănătății, din poliție și lucrători în transporturi. În Luxemburg, de exemplu, majoritatea oamenilor care lucrează în spitale trăiesc în Belgia sau Franța.
De asemenea, Comisia a subliniat problema lucrătorilor agricoli sezonieri, despre care a spus că ar trebui clasificaţi ca esențiali și să li se permită să călătorească. Ţările membre au fost încurajate să facă schimb de informații cu privire la nevoile lor diferite.
Franța și Germania primesc aproximativ 500.000 de lucrători migranți sezonieri în ferme în fiecare an și analizează acum cum să culeagă fructele și legumele în perioada de criză.
Ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume, a lansat săptămâna trecută un apel de adunare unei "armate din umbră" a lucrătorilor concediați de criză pentru a ajuta.
Cu toate acestea, cea mai importantă asociație agricolă din Europa și-a exprimat îndoiala că astfel de oameni ar fi dispuși sau capabili să umple golul de forţă de muncă.
(S.S.)