Ucraina - se dau lupte grele la Severodoneţk
Oficialii ucraineni cer mai mult ajutor militar din partea Occidentului, inclusiv livrări mai rapide de arme ptr a opri forţele ruse mai bine echipate, în contextul critic din est.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Iunie 2022, 23:39
Oficialii ucraineni au cerut din nou astăzi mai mult ajutor militar din partea Occidentului, inclusiv livrări mai rapide de arme pentru a opri forţele ruse mai bine echipate, în contextul critic al bătăliei din estul ţării.
Adjunctul comandantului spionajului militar ucrainean, Vadim Skibiţki, a declarat cotidianului "The Guardian" că în bătălia de artilerie care se duce în prezent, Ucraina poate contrapune o piesă de artilerie la fiecare 10-15 deţinute de ruşi. Se dau încă lupte grele la Severodoneţk, micul oraş estic din Ucraina care a devenit punctul central de presiune din partea militarilor ruşi şi unul dintre cele mai sângeroase zone de conflict.
Corespondentul RRA, Alexandr Beleavski, a transmis de la Moscova.
Alexandr Beleavski - Luptele din Donbas continuă în ritmul din ultimele săptămâni, forţele ruse şi ale Doneţkului şi Luganskului avansând încet în cele două zone-cheie din nordul arcului, Severodoneţk, Lisiceansk şi Slaviansk-Kramatorsk - ele controlează deja practic oraşele Severodoneţk şi posibil o parte din zona sa industrială, unde armata ucraineană deţine în continuare controlul asupra Combinatului Chimic Azot. În sudul arcului din Donbas, punctul-cheie rămâne Avdeev, ca un oraş-satelit al Doneţkului, puternic industrializat şi totodată fortificat de către armata ucraineană. Războiul din Ucraina devine tot mai mult un război al oraşelor, transformate în poziţii întărite cu folosirea pe scară largă a artileriei şi aviaţiei, unde forţele ruse au un avantaj decisiv, şi totodată lupte de stradă crâncene, în care şansele părţilor sunt aproximativ egale. Pe front nu s-au înregistrat azi evenimente majore, ceea ce poate fi însă o pauză pentru regruparea şi completarea forţelor.
Conform ultimului bilanţ anunţat de Ministerul rus al Apărării azi dimineaţă, aviaţia rusă a distrus aparatele ucrainene bazate pe aerodromul Nipro, iar lângă Harkov, o fabrică de reparat tehnică militară. A fost doborât un bombardier Su-25, în regiunea Harkov, şi un MiG-29 în regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, ca şi mai multe drone. Ca în fiecare zi, s-a raportat atacarea cu rachete şi artilerie a zeci de puncte de comandă, concentrări de trupe şi alte poziţii, forţele ucraine pierzând circa 150 de militari. Armata ucraineană, pe de altă parte, a continuat să bombardeze oraşele din Donbas cu o intensitate fără precedent în ultimii opt ani, cum afirmă autorităţile locale. Ţinta unuia din cele mai puternice bombardamente de artilerie a devenit în ultimele 24 de ore oraşul Stahanov, unde s-au înregisrat cel puţin 22 de morţi în rândul localnicilor. Ambasadorii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk la Moscova au fost primiţi astăzi, de viceministrul rus de externe Serghei Verşinin, pentru a discuta ajutorul acordat acestor entităţi pe linia Crucii Roşii şi altor organizaţii internaţionale, toate părţile subliniind necesitatea încetării bombardamentelor nediscriminatorii ale forţelor ucrainene.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că la vremea lor, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat profunda dezamăgire faţă de "elementele rusofobe din UE" care au blocat iniţiativa franco-germană de a organiza un summit cu participarea liderilor europeni şi a preşedintelui Putin. Lavrov i-a numit pe Emmanuel Macron şi Angela Merkel "politicieni raţionali", care înţeleg necesitatea de a căuta ieşirea din criza care s-a format de-a lungul anilor şi s-a agravat - a spus Lavrov - din cauza refuzului categoric al liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, de a implementa acordurile de la Minsk.