Ucraina "nu va fi subordonată" Rusiei
Ucraina ar fi dispusă să discute cu Rusia dacă şi-ar retrage forţele şi ar respecta acordurile bilaterale şi internaţionale, a anunţat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk.
07 Martie 2014, 14:01
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, revenit de la summitul special pe tema Ucrainei, de la Bruxelles, a declarat că Ucraina este dispusă să discute cu Rusia, însă în anumite condiţii: retragerea forţelor ruse, respectarea de către Moscova a acordurilor bilaterale şi internaţionale pe care le-a semnat cu şi în legătură cu Ucraina, încetarea sprijinului acordat separatiştilor şi "teroriştilor" de pe teritoriul Crimeei.
De asemenea, Arseni Iaţeniuk a spus că Rusia trebuie să declare întregii lumi că ea şi Ucraina sunt gata să construiască un nou tip de relaţie.
Ucraina - a subliniat Iaţeniuk - este gata să construiască o asemenea relaţie cu Rusia, dar niciodată nu va fi subordonată acesteia sau o filială a Federaţiei Ruse.
Premierul ucrainean a afirmat că a transmis o nouă solicitare pentru o discuţie telefonică cu premierul rus, Dmitri Medvedev, şi aşteaptă în continuare ca acesta "să se elibereze".
Moscova nu recunoaşte actuala putere din Ucraina
La Moscova, preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a declarat că în Ucraina nu există condiţii pentru organizarea, pe 25 mai, a unor alegeri prezidenţiale anticipate, libere şi corecte, adăugând că Moscova nu recunoaşte drept legitimă actuala putere din Ucraina.
Ea s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Radei Supreme din Crimeea, Vladimir Konstantinov, care a declarat că referendumul privind statutul acestei republici autonome va avea loc la data stabilită, adică pe 16 martie, în pofida blocării de către Comsia Electorală Centrală de la Kiev a accesului la baza de date privind alegătorii din Crimeea.
Autorităţile ruse intenţionează să participe la aceste referendum nu doar cu ajutor tehnic, ci şi cu o delegaţie, o misiune de observatori - a mai declarat Valentina Matvienko.
Autorităţile ucrainene au declarat nule deciziile privind acest referendum care nu este recunoscut nici de statele occidentale, în timp ce la Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, aseară, la o emisiune televizată, că Occidentul închide ochii la faptul că unei părţi a poporului ucrainean i se refuză dreptul la autodeterminare, "decizii legitime şi orice acţiune în apărarea propriei sale demnităţi şi securităţi".
La Moscova, preşedinţii celor două camere ale parlamentului rus au primit, astăzi, o delegaţie a parlamentului local din Crimeea şi au declarat că vor susţine "alegerea istorică" a alegătorilor din Crimeea, dacă aceştia vor decide la referendumul de la 16 martie aderarea peninsulei la Federaţia Rusă.