Ucraina dă startul campaniei pentru alegerile prezidenţiale
Între posibilii candidaţi se numără liderii celor trei partide din fosta opoziţie, în prezent noua majoritate. Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 25 mai.
25 Februarie 2014, 09:13
În Ucraina începe, marţi, campania pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai, convocate de Parlament ca urmare a demiterii preşedintelui Viktor Ianukovici.
Legislativul de la Kiev ar putea, totodată, să numească şi un nou guvern, care va trebui să găsească rapid o soluţie pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat deja că sunt dispuse să îi acorde un ajutor financiar Kievului până când acesta va semna un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.
Între posibilii candidaţi se numără liderii celor trei partide din fosta opoziţie, în prezent noua majoritate, respectiv Arseni Iaţeniuk - Batkivşcina, Vitali Kliciko - UDAR, şi Oleg Tiagnibok - Svoboda.
Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare printr-o lege specială, are dreptul să participe, deşi contrar unor informaţii anterioare, nu şi-a exprimat încă această intenţie.
Deocamdată, ea a acceptat invitaţia cancelarului Angela Merkel de a merge la tratament în Germania.
Constituirea unei coaliţii majoritare, o prioritate pentru Ucraina
Fostul partid de guvernământ, Partidul Regiunilor, care a pierdut peste jumătate din deputaţi şi numeroase filiale din teritoriu şi supus unor puternice presiuni şi atacuri, nu s-a exprimat încă în privinţa participării la scrutin, deşi guvernatorul regiunii Harkov, Mihail Dobkin, un adversar al Euromaidanului, a declarat că este posibil să participe.
Prioritatea rămâne, însă, constituirea formală în Rada Supremă a noii coaliţii majoritare, care să fie capabilă să numească un nou guvern.
Strada sau, generic vorbind Maidanul, rămâne un factor determinant şi ea este deja nemulţumită de târgul care se duce, inclusiv pe bani grei - recunosc chiar unii deputaţi - pentru funcţii.
Liderii noii majorităţi, care nu controlează decât parţial Maidanul, intenţionează să accepte în guvern lideri sau reprezentanţi ai acestuia, care deja fac parte în noile structuri de conducere din numeroase regiuni.
Principala sarcină a noului executiv, ce ar urma să se contureze marţi, este prevenirea colapsului economic şi restabilirea funcţionabilităţii instituţiilor de stat.