Ucraina are nevoie "de o asistenţă europeană puternică"
Eurodeputaţii au dezbătut o propunere de rezoluţie privind eliminarea temporară a taxelor vamale europene aplicabile importurilor din Ucraina pentru a sprijini economia ţării.
03 Aprilie 2014, 00:54
Miercuri seară, la Bruxelles eurodeputaţii au dezbătut o propunere de rezoluţie privind eliminarea temporară a taxelor vamale europene aplicabile importurilor din Ucraina pentru a sprijini economia acestei ţări aflate în dificultate.
Raportorul, polonezul Pawel Zalewski, susţine această propunere legislativă fără modificări şi propune ca parlamentul să o aprobe joi, având în vedere caracterul urgent al situaţiei din Ucraina.
În intervenţiile din cadrul dezbaterilor din şedinţa plenară a eurodeputaţilor miercuri seară, se preciza că Ucraina a traversat momente politice dramatice în ultimele luni şi că noul guvern are nevoie de asistenţă europeană puternică şi imediată pentru a face faţă presiunilor externe şi pentru a depăşi dificultăţile economice şi financiare.
Propunerea Comisiei Europene marchează un sprijin politic şi economic puternic pentru Ucraina, dar pentru a-şi realiza integral obiectivele este nevoie de o adoptare rapidă în primă lectură de către co-legislatori, şi anume Parlamentul European, o semnare şi o implementare rapide, afirma comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.
Preferinţele comerciale unilaterale sunt un instrument puternic al Uniunii Europene, cum s-a observat în cazul vinului moldovenesc de anul trecut, precum şi un element fundamental al pachetului de asistenţă pentru Ucraina.
Karel De Gucht a cerut eurodeputaţilor să voteze de urgenţă joi această propunere.
"Este important ca această propunere să fie adoptată mâine aici şi de Consiliu luna aceasta, pentru ca din luna mai să poată fi aplicată reducerea tarifelor vamale pentru Ucraina.
"Cred că mulţi dintre dumneavoastră care cred în drepturile omului sunt convinşi de necesitatea acestor măsuri în conformitate cu ceea ce s-a semnat deja la Acordul de asociere, şi anume capitolele politice, şi dată fiind situaţia politică actuală din Ucraina nu cred că trebuie să vă conving că presiunea timpului este esenţială pentru această propunere", a declarat Karel De Goucht.
Ucraina, ajutată să economisească
Propunerea va ajuta companiile din Ucraina să-şi mărească exporturile şi să-şi diversifice destinaţiile.
Cu alte cuvinte, aceste preferiţe unilaterale vor ajuta Ucraina să economisească până la câteva sute de milioane de euro în următoarele luni, susţine Comisia Europeană.
Astfel, exportatorii ucraineni ar economisi anual 487 de milioane de euro datorită reducerii taxelor de import din Uniunea Europeană, ceea ce ar reprezenta o reducere de aproape 98% a taxelor de import.
Dacă eurodeputaţii vor vota mâine această măsură, ea se va aplica până în momentul în care Uniunea Europeană şi Ucraina semnează şi aplică acordul privind zona de liber schimb.
Pentru a beneficia de preferiţele unilaterale, Ucraina va trebui să respecte regulile de origine, stabilind că produsele exportate sunt într-adevăr originare din Ucraina, şi să coopereze cu Uniunea Europeană pentru a preveni orice risc de fraudă.