"Twilight", printre cele mai controversate romane în SUA
Reprezentanţii American Library Association au cerut mai multor şcoli şi biblioteci să retragă o serie de cărţi, fiind considerate inadecvate pentru un anumit segment de public.
Articol de Alexandru Benescu, 15 Aprilie 2010, 14:10
Bestsellerul cu vampiri şi adolescenţi din seria "Twilight" se află printre primele zece "cele mai controversate romane" din SUA, ţara în care şcolile şi bibliotecile publice au fost rugate să retragă aceste cărţi de pe rafturi, în 2009, informează Reuters.
Potrivit agenţiei Reuters, cea mai ofensatoare lucrare este pentru americani populara serie de romane pentru tineri adulţi "ttyl" de Lauren Myracle, scrisă integral în stilul mesajelor instant utilizate în timpul conversaţilor purtate pe messenger.
Deşi nu se mai află în Top 10, seria de romane "Harry Potter" a scriitoarei J.K. Rowling s-au clasat în fruntea topului 100 al celor mai controversate cărţi din ultimul deceniu.
Printre principalele acuzaţii aduse romanelor de mai sus se referă la promovarea valorilor anti-familiale şi a ocultismului.
Romanele "Twilight", scrise de Stephenie Meyer, au fost acuzate că au un conţinut sexual explicit, opinii religioase şi că sunt nepotrivite pentru segmentul cititorilor adolescenţi cărora li se adresează.
Romanele din seria "ttyl", clasate pe prima poziţie, au fost criticate pentru nuditate, limbaj ofensator şi referiri la consumul de droguri.
Cartea de benzi desenate pentru copii "And Tango Makes Three", despre doi pinguini masculi care clocesc împreună un ou, s-a situat pe poziţia a doua.
Podiumul a fost completat de romanul "The Perks of Being a Wallflower", clasat pe poziţia a treia.
Romanul "To Kill a Mockingbird", scris de Harper Lee în 1960 şi premiat cu Pulitzer, s-a clasat pe locul al patrulea, fiind acuzat de rasism şi limbaj incorect.