Turul doi al alegerilor parlamentare din Franţa
"La Republique en Marche", partidul preşedintelui Emmanuel Macron, a obţinut majoritatea absolută, în turul II al alegerilor parlamentare
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Iunie 2017, 12:50
Up-date: "La Republique en Marche", partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după turul al doilea al alegerilor parlamentare.
Absenteism record, aşa cum se aştepta toată lumea. 56,6% dintre francezi n-au votat, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar partidul prezidenţial "La Republique en Marche" obţine o victorie mai puţin spectaculoasă decât au anticipat sondajele.
Formaţiunea creată de preşedintele Emmanuel Macron, în urmă cu doar un an, va avea 355 de deputaţi din cei 577 câţi sunt în total. Dreapta tradiţională, Republicanii, a pierdut faţă de acum cinci ani, dar a reuşit să trimită în Parlament 125 de reprezentanţi ai săi. Partidul Socialist şi ecologiştii majoritari în legislatura trecută se temeau acum că nu îşi vor putea face un grup parlamentar propriu. Acum răsuflă uşuraţi, vor avea 49 de membri în viitoarea Adunarea Naţională şi, desigur, grupul lor. Un succes aproape nesperat de extrema dreaptă, opt deputaţi faţă de doar doi, până acum, vor reprezenta Frontul Naţional în următorii cinci ani, între care şi lidera Marine Le Pen, pentru prima dată în Parlamentul francez, iar extrema stângă, radicalii şi comuniştii, vor avea 30 de deputaţi.
Aşadar, francezii i-au dat o majoritate preşedintelui Macron pentru reformele promise, dar au avut grijă să desemneze şi o opoziţie care să fie luată în seamă.
Ştirea iniţială: În Franţa se votează astăzi în turul doi al alegerilor parlamentare, care i-ar putea aduce preşedintelui Emmanuel Macron o susţinere legislativă covârşitoare pentru aplicarea programului său politic.
Potrivit presei franceze, necunoscută este doar amploarea victoriei partidului prezidenţial "La République en Marche".
Macron a votat surâzător de dimineaţă în staţiunea Touquet, unde are o casă de vacanţă împreună cu soţia sa Brigitte.
Singurul motiv de îngrijorare ar putea fi absenteismul ridicat, care în primul tur a doborât un record.
În patru ore de la deschiderea birourilor de votare, doar 17,75% dintre alegătorii francezi au votat cu aproape două procente mai puţin decât în primul tur. La Paris, prezenţă foarte scăzută, doar 10%.
De altfel, sondajele au preconizat un nou record de absenteism pentru astăzi. Au votat în cursul dimineţii, aşa cum ai spus tu, preşedintele Emmanuel Macron, dar şi premierul Edouard Philippe, iar acum o jumătate de oră şi fostul preşedinte Francois Hollande.
Secţiile de votare se închid la ora 18:00, cu excepţia marilor oraşe şi a capitalei, unde rămân deschise până la ora 20:00, 21:00 ora României, când vor fi anunţate şi rezultatele exit-poll-urilor.
Chiar dacă nu sunt la fel de personalizate ca prezidenţialele, au şi alegerile de astăzi vedetele lor. Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, care nu a fost niciodată membră a Adunării Naţionale, are emoţii, după ce în primul tur a fost depăşită la procente de candidatul partidului prezidenţial "La République en Marche".
Fostul premier socialist, Manuel Valls, candidează independent, după ce şi-a stricat relaţiile cu partidul, pentru că l-a susţinut la prezidenţiale pe Macron în detrimentul candidatului socialiştilor.
Alt personaj vizibil este liderul stângii radicale, Jean Melenchon, care a câştigat 20% în primul tur al prezidenţialelor, iar acum candidează la Marsilia. Tot astăzi se decide şi soarta a şase miniştri din actualul guvern, care au candidat pentru un loc în Adunarea Naţională. Dacă nu câştigă mandatul, vor fi demişi.