Turcia și-a ales președintele
Creditat cu 52% din sufragii, Reccep Tayyip Erdogan va conduceTurcia în următorii cinci ani, pentru care a promis reconciliere și unitate.
Articol de Laurenţiu Văduva, 11 August 2014, 08:57
Premierul Turciei Reccep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile prezidenţiale de ieri chiar din primul tur de scrutin, aşa cum mulţi analişti politici se aşteptau.
Creditat cu 52% din sufragii, el va conduce ţara în următorii 5 ani, pentru care a promis reconciliere, unitate şi totodată abţinerea de la comportamentul autoritar pentru care a fost criticat.
Reccep Tayyip Erdogan este un personaj politic controversat. Pe de-o parte i se reproşează că vrea să islamizeze Turcia şi că este prea dur şi ireconciliabil.
Măsuri precum abolirea interdicţiei de purtare a vălului islamic în spaţii guvernamentale sau universitare, restricţiile privind vânzările de alcool, reprimarea dură a manifestaţiilor din Istanbul şi Ankara vor rămâne încă multă vreme în atenţia criticilor săi, ca de altfel şi multele procese ale Turciei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Pe de altă parte, lui Erdogan nu i se poate ignora faptul că sub mandatele sale, Turcia a cunoscut o creştere economică şi o stabilitate fără precedent, iar venitul populaţiei practic s-a triplat.
Reccep Tayyip Erdogan "intră în lumea liderilor emblematici ai Turciei"
Şi-a condus formaţiunea politică, Partidul Justiţie şi Dezvoltare, de orientare islamistă, de trei ori la victoria în alegerile parlamentare. Le-a câştigat şi pe cele locale.
France Presse comentează chiar că, prin victoria de ieri, Reccep Tayyip Erdogan intră în lumea liderilor emblematici ai Turciei, poziţionându-se alături de fondatorul republicii laice, Mustafa Kemal Ataturk.
Ce va urma în politica externă a Turciei
Despre ce va urma în politica externă a Turciei, profesorul universitar Dragoş Mateescu, de la Universitatea Economică din Izmir.
"Înseamnă continuarea politicii domnului Erdogan cel mai probabil şi perspectiva unei republici prezidenţiale care, conform Constituţiei actuale de fapt nu poate fi pusă în aplicare, dar domnul Reggep Tayyip Erdogan doreşte modificări constituţionale.
"În privinţa politicii externe, şi pentru ţară în sine este foarte importantă relaţia cu Uniunea Europeană dar mă aştept ca preşedintele de acum, Erdogan să interpreteze votul de sprijin pentru persoana sa şi ca un vot împotriva unor relaţii foarte apropiate cu Uniunea Europeană", a spus profesorul universitar Dragoş Mateescu.