Turcia, invitată să participe la dezvoltarea South Stream
Miercuri, vicepremierul rus Igor Secin a propus Turciei să participe la proiectul South Stream, concurentul proiectului european Nabucco.
Articol de Bogdan Mihai, 02 Iulie 2009, 14:58
Turcia "este dispusă să primească propunerile Rusiei" în domeniul energetic, a declarat joi ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, după ce Moscova a propus Ankarei să participe la proiectul de gazoduct South Stream.
"Suntem dispuşi să continuăm negocierile pe chestiuni energetice cu deplină sinceritate şi să primim propunerile Rusiei", a spus el, după o întâlnire cu omologul rus Serghei Lavrov. "Credem că Rusia poate furniza Turciei condiţii foarte avantajoase în domeniul energetic", a precizat ministrul turc.
Miercuri, vicepremierul rus Igor Secin a propus Turciei să participe la proiectul South Stream, concurentul proiectului european Nabucco. "Am propus Turciei o cooperare în South Stream", a spus el, după o întâlnire cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.
"Ruta South Stream nu a fost definitivată încă. Prin urmare, în prezent, este prematur să spunem pe unde şi ce volume din gazul care va trece pe fundul Mării Negre vor fi redirecţionate ulterior", a declarat biroul de presă al Gazprom.
"În prezent există câteva variante pentru ruta South Stream pe fundul Mării Negre. Gazoductul va trece prin zona economică exclusivă a Rusiei, Ucrainei, României şi Bulgariei sau a Rusiei, Turciei şi Bulgariei. Dar înainte de a decide în favoarea uneia dintre variante, este necesară desfăşurarea unor cercetări pe scară largă.
În prezent OAO "Peter Gaz", la cererea Gazprom, desfăşoară această activitate, inclusiv organizarea prospecţiunilor de recunoaştere şi de impact ecologic, studierea chestiunii obţinerii permiselor necesare din partea ţărilor în zonele lor economice exclusive şi în patul maritim unde este posibil să fie aşezat South Stream. Solicitări de desfăşurare a cercetărilor de ingienerie corespunzătoare în mare au fost deja adresate Bulgariei, României, Turciei şi Ucrianei", a adăugat biroul de presă al Gazprom.
South Stream, care ar trebui să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, este programat să fie finalizat în 2015. Proiectul face concurenţă Nabucco, conductă care ar trebui să aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrală şi de la Marea Caspică, ocolind Rusia. Turcia, ca şi România, este ţară parteneră în proiectul Nabucco, destinat să reducă dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia.
Pe de altă parte, compania rusă Gazprom a ajuns zilele trecute la un acord cu Azerbaidjanul, potrivit căruia Rusia va cumpăra cantităţi mari de gaz de la Shah Deniz, unul dintre cele mai importante zăcăminte azere. Cum Azerbaidjanul ar fi trebuit să furnizeze gaz conductei Nabucco, acordul a fost o lovitură pentru proiectul european.