Turcia "are dovezi că J. Khashoggi a fost ucis în consulatul A. Saudite"
Guvernul turc le-a transmis SUA că are dovezi video şi audio că Jamal Khashoggi ar fi fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, scrie Washington Post, astăzi.
Articol de Cătălin Gomboş, 12 Octombrie 2018, 10:28
Guvernul turc ar avea probe că un jurnalist saudit ar fi fost torturat şi ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.
Scandalul legat de dispariţia jurnalistului a adus în discuţie posibilitatea blocării unor vânzări de arme americane către Arabia Saudită şi a determinat mai multe organizaţii media importante să nu mai participe la o conferinţă depre investiţii organizată la Riad.
Guvernul turc le-a transmis Statelor Unite că are dovezi video şi audio că Jamal Khashoggi ar fi fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, scrie Washington Post în ediţia sa de astăzi.
Jamal Khashoggi, care se autoexilase în Statele Unite, a fost văzut ultima oară intrând în consulatul ţării sale din Istanbul, unde se dusese pentru că avea nevoie de acte de divorţ ca să se recăsătorească cu o turcoaică.
FOTO: Jurnalistul saudit, Jamal Khashoggi. Foto: AP/Agerpres.
Ankara susţine că jurnalistul nu a mai părăsit consulatul, iar pe înregistrările pe care le deţine s-ar auzi cum este interogat şi torturat.
De altfel, în ziua în care Jamal Khashoggia fost ucis, 15 saudiţi - între care ar fi ofiţeri de informaţii, militari din garda regală şi un expert în medicină legală - au sosit la Istanbul, majoritatea cu avioane private; după câteva ore petrecute în consulat, cei 15 au părăsit ţara.
Autorităţile saudite afirmă că jurnalistul ar fi ieşit, de fapt, din consulat şi au fost de acord să formeze o echipă de anchetă comună cu Turcia.
Scandalul a căpătat amploare şi în Statele Unite, unde mai mulţi senatori, din ambele partide, au semnat o scrisoare în care cer anchetarea dispariţiei jurnalistului.
Reuters notează că dispariţia ar putea determina congresul să blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită, mai ales că existau deja rezerve din cauza implicării Riadului în războiul din Yemen, ceea ce a dus la declanşarea unei crize umanitare.
Mai multe organizaţii media şi jurnalişti din Statele Unite au decis deja să nu mai participe la o importantă conferinţă cu privire la investiţii pe care Riadul o găzduieşte începând cu 23 octombrie.
Jamal Khashoggi l-a criticat în repetate rânduri pe prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, considerat a fi conducătorul de facto al regatului, şi a denunţat intervenţia în Yemen, iniţiată de Mohammad bin Salman.