Trenul de mare viteză generează proteste în Italia
Locuitorii din peste 50 de oraşe italiene au organizat proteste, afirmând că trenurile de mare viteză "sunt costisitoare şi dăunătoare mediului înconjurător".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Februarie 2012, 08:29
Odată cu deschiderea şantierului din Chiomonte - Val di Susa, regiunea Piemonte, pentru trenul de mare viteză, pe ruta Torino – Lyon, în 50 de oraşe italiene au loc manifestaţii de protest, multe dintre ele promovate pe calea internetului.
Localnicii au blocat pentru câteva ore şantierul pentru calea ferată.
Unul dintre liderii protestului, Luca Abbà, în vârstă de 37 de ani se află internat în spital în stare foarte gravă, după ce a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune din şantier, de la o distanţă de 15 metri.
Câteva zeci de italieni au blocat liniile de cale ferată din Gara Termini din Roma pentru a protesta, în semn de solidaritate faţă de locuitorii din Val di Susa, faţă de trenurile de mare viteză, care ”sunt costisitoare şi dăunătoare mediului înconjurător”, dar care pe de altă parte limitează accesul localnicilor în zona în care se amenajează calea ferată destinată trenului de mare viteză (TAV).
Mişcări asemănătoare au avut loc şi în gările centrale din Bologna şi Pisa.
Aceste proteste au fost organizate şi pe parcursul lunii iunie a anului 2011 atât la Torino, cât şi în regiunea Reggio Calabria, din sudul Italiei, unde este prevăzută deschiderea unui alt şantier cu acelaşi scop.
TAV circulă în Italia cu o viteză de 200 km/h.
Trenul "săgeată" a circulat în prima cursă, la 20 iulie 1939, cu doar 165 km/h din maximul de 203 km/h, pe traseul Florenţa - Milano.
Un bilet pe ruta Roma - Milano cu TAV costă 116 euro pentru clasa întâi şi 91 de euro pentru clasa a doua, pentru o distanţă de 650 de km, parcursă în trei ore.