Tratative pentru ocuparea poziţiilor de conducere din instituţiile UE
Liderii ţărilor membre ale UE au început marţi seară tratativele pentru ocuparea poziţiilor de conducere din instituţiile Uniunii Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Mai 2019, 07:35
Liderii ţărilor membre ale UE au început marţi seară tratativele pentru ocuparea poziţiilor de conducere din instituţiile Uniunii Europene, o dată aflată configuraţia noului Parlament European.
Opţiunile pentru viitorul preşedinte al Comisiei Europene au arătat divergenţele dintre Franţa şi Germania, care încearcă să-şi impună proprii candidaţi.
Cancelarul Angela Merkel a declarat că îl va susţine pe avocatul Manfred Weber, candidatul coaliţiei sale de guvernare şi al grupului popularilor europeni.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aliat cu alţi lideri care au înregistrat rezultate bune în alegerile europarlamentare, îl consideră pe Manfred Weber lipsit de experienţă şi a avansat numele francezului Michel Barnier, negociatorul acordului pentru Brexit, alături de candidaţii socialist şi liberal, ca fiind soluţii mai potrivite.
Tratativele se complică o dată cu intrarea în rol a noului Parlament, iar preşedintele Iohannis spune că e nevoie de calm şi înţelepciune în procedurile de numire.
Corespondenţă din Bruxelles, reporter Alina Stănuţă: "Partidul Popular European susţine clar candidatura lui Manfred Weber la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, având în vedere că PPE a câştigat 180 de voturi în urma alegerilor pentru Parlamentul European, adică cele mai multe mandate.
Şi preşedintele Klaus Iohannis, care a participat ieri la reuniunea PPE de la Bruxelles, a anunţat că popularii europeni merg mai departe cu Manfred Weber drept candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.
L-am întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă PPE este dispus, în condiţiile în care singur nu poate deţine majoritatea în Parlamentul European, să facă un compromis.
Klaus Iohannis: "Este clar că pentru o majoritate suficientă în Parlamentul European este nevoie de cel puţin trei grupuri politice.
Asta complică, sigur, întreaga ecuaţie.
Dar ca să vă răspund concret la întrebare: nimeni nu poate să formeze o majoritate fără PPE şi de aceea suntem decişi să intrăm în aceste negocieri cu fermitate, cu calm şi cu deschidere faţă de propunerile care vor veni."
Pe de altă parte, şi alte grupuri politice, socialiştii şi cei de la ALDE, şi-au arătat intenţia de a face alianţe pentru ca propriii lor candidaţi să fie aleşi.
Vorbim de Frans Timmermans, de la socialişti şi Margrethe Vestager, de la ALDE."