Traian Băsescu a discutat telefonic cu vicepreşedintele SUA
Discuţia între preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele Joe Biden a vizat tensiunile din Ucraina şi din întreaga regiune ca urmare a acţiunilor militare ale Rusiei.
25 Martie 2014, 23:48
În marja summitului de la Haga, preşedintele Traian Băsescu a avut o întrevedere cu omologul său american, Barack Obama, dar şi o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.
Potrivit Casei Albe, discuţia s-a concentrat pe susţinerea ce trebuie acordată Ucrainei, dar şi pe necesitatea intensificării sancţiunilor la adresa Rusiei.
Discuţia între preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele Joe Biden a vizat tensiunile din Ucraina şi din întreaga regiune ca urmare a acţiunilor militare ale Rusiei.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri s-au consultat în legătură cu următorii paşi pentru susţinerea Ucrainei.
Printre temele abordate în acest sens au fost misiunea observatorilor OSCE şi necesitatea intensificării sancţiunilor la adresa Rusiei dacă aceasta continuă pe calea actuală.
Vicepreşedintele Joe Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de articolul 5 din Tratatul NATO şi a fost de acord că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a întări apărarea Alianţei.
Traian Băsescu şi Joe Biden au mai discutat la telefon la mijlocul lunii trecute, mai precis pe 13 februarie.
Casa Albă anunţa atunci ca subiecte ale convorbirii evoluţiile din regiune, contribuţia României la misiunile NATO şi interesul Statelor Unite ca România să aibă un stat puternic de drept.
Comunicatul de atunci nu menţiona explicit evoluţiile din Ucraina ca temă a discuţiei, iar oficialităţile de la Casa Albă nu au oferit precizări suplimentare.
SUA şi Ucraina sunt partenere
Statele Unite şi Ucraina au reafirmat marţi parteneriatul strategic între cele două ţări.
Guvernul american şi-a exprimat din nou sprijinul faţă de noile autorităţi de la Kiev şi faţă de poporul ucrainean, inclusiv din Crimeea.
În ultimele zile, reprezentanţi ai administraţiei americane au exprimat îngrijorări în legătură cu forţele militare ale Rusiei de la graniţa cu Ucraina şi au reamintit că Statele Unite sunt gata să impună noi sancţiuni Moscovei dacă aceasta continuă acţiunile agresive.
Până atunci, mesajul transmis lui Vladimir Putin este unul de tot mai mare izolare.
Suspendarea Rusiei din G8, "simbolică"
Un nou pas în acest sens l-a reprezentat suspendarea Rusiei din grupul G8, un gest simbolic, dar important, potrivit fostului ambasador american la Moscova, Michael McFaul.
"În mod evident e vorba de un gest mai degrabă simbolic, dar simbolurile contează. Ruşii voiau să fie parte a G8. Boris Elţîn şi-a dorit acest lucru foarte tare şi vedem asta chiar dacă mergem mai departe în trecut, când Gorbaciov a venit ca observator în Londra; cred că se întâmpla în 1991.
"Pentru ei e un simbol că sunt în clubul băieţilor puternici şi, aş adăuga, în clubul democraţiilor. Acest simbol e un prag pentru întreaga lume, în semn că aceste aspiraţii s-au terminat sau că, pentru moment cel puţin, sunt suspendate.
"Pentru mine, personal, e un moment tragic. Cred că lumea ar fi fost mai bună dacă Rusia ar fi fost în G8, în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, dacă s-ar fi îndreptat spre Europa, spre o cale democratică", a spus Michael McFaul.
SUA promite împrumut de un miliard de dolari
Congresul american între timp a reluat dezbaterile în legătură cu sprijinul economic pentru Ucraina, dar deocamdată nu a fost votat un act normativ care să autorizeze acest sprijin în ambele camere ale legislativului.
Administraţia Obama a promis garanţii de împrumut în valoare de un miliard de dolari.
Un sondaj comandat de televiziunea CBS arată că peste 60% dintre americani nu cred că Statele Unite au responsabilitatea de a face ceva în privinţa conflictului din Ucraina, de aproape două ori mai mult decât procentul de americani care cred că SUA trebuie să intervină.
65% dintre cei care au răspuns la cercetare nu cred că Statele Unite ar trebui să ajute Ucraina cu echipamente militare.
Acest punct de vedere e în mare măsură împărtăşit în mod egal de republicani, democraţi şi independenţi.