Tragică situația refugiaților din tabăra Idomeni, Grecia
12 mii de refugiați sirieni se luptă cu frigul și ploaia sperând că vor ajunge în Germania.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 13 Martie 2016, 19:31
Tragică au numit jurnaliștii ERT azi situația celor douăsprezece mii de refugiați campați în satul Idomeni din nordul Greciei, în apropierea graniței cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
12 000 de oameni ce înfruntă, de ieri, ploaia torențială, ce cade aproape fără întrerupere, frigul și mizeria.
12 000 de oameni ce se adăpostesc în mici corturi înconjurate de bălți uriașe, într-un câmp de noroi, cu hainele de pe ei ude, cu încălțări ude și învelindu-se cu pături ude.
Tabăra de la Idomeni, captură ERT 13 martie 2016
Tabăra de la Idomeni, captură ERT 13 martie 2016
Tabăra de la Idomeni, captură ERT 13 martie 2016
Tabăra de la Idomeni
Dar se pare că singurul lucru care-i face să reziste este speranța că vor ajunge în Germania.
Au protestat și au anunțat că de mâine vor intra în greva foamei cerând UE să-și deschidă granițele.
În afară de cei 12 000, la numai câțiva km de tabăra de la Idomeni, într-o benzinărie, sunt campați alți 2.250 de refugiați și migranți, în timp ce stațiile de îmbarcare ale portului Pireu sunt ocupate de mai mult de 3000 refugiați care urmează să fie transportați cu autobuzele într-un centru de primire din Rițona, Halkida, deși se pare că sunt greu de convins să părăsească Pireul.
O stație de îmbarcare în portul Pireu
În Grecia sunt blocați, în total, aproapre 44 de mii de refugiați după ce „ruta balcanică” a fost închisă, în timp ce, în ultimele 24 de ore, alți 2.702 au intrat ilegal în insulele grecești, venind din Turcia.
Noaptea trecută, paza de coastă italiană a salvat refugiați care încercau să acosteze în insula Samos, într-o regiune marină stâncoasă.
Cotidianul turcesc Hürriyet a scris în numărul său de azi că zeci de mii de refugiați și migranți se înghesuie în peninsula Eritreea, aflată față-n față cu insula grecească Hios, câutând un mijloc de a ajunge în insulele grecești.
În primul rând „prețul călătoriei” a scăzut la o treime: 300-350 de euro pentru un adult și 150-200 de euro pentru un copil.
Dar, cel mai important, „transportatorii” îi asigură că granițele sunt deschise, că odată ajunși în Germania (după numai câteva zile) fiecare va primi un ajutor de 1000 de euro, casă și masă gratis și multe facilități, asta în timp ce celor blocați în Grecia li se distribuie foi cu anunțul în trei limbi că granițele sunt închise și că trebuie să meargă în centrele de primire.
Refugiați așteptând pe coastele Eritreei, în Turcia, să treacă în Grecia
.