Traficul aerian din nordul Europei, perturbat de o erupţie
UPDATE: Mii de curse au fost anulate în Europa iar spaţiul aerian al mai multor ţări a fost închis din cauza erupţiei unui vulcan în Islanda.
15 Aprilie 2010, 10:28
Traficul aerian este oprit în mare parte în nordul Europei din cauza unui val de cenuşă, provenită de la o erupţie din Islanda.
Norii de fum şi abur alb pot fi văzuţi până la 8 km înălţime.
Din cauza lipsei de vizibilitate, spaţiul aerian al Marii Britanii va fi închis până vineri.
Au fost anulate mii de curse, printre care patru de pe Aeroportul Henry Coandă din Bucureşti. Au fost închise, de asemenea, spaţiile aeriene ale Norvegiei, Danemarcei, Suediei, Olandei şi Belgiei.
"Din cauza cenuşei, traficul aerian deasupra Scoţiei, Norvegiei, Angliei, nordul Suediei şi nordul Finlandei este limitat” a declarat un oficial de la un aeroport din Finlanda.
În Scoţia, toate aeroporturile sunt închise şi există întreruperi la multe altele, inclusiv Manchester, Liverpool, Stansted şi Birmingham.
Aeroporturile din Belfast (nordul Irlandei) şi Newcastle (nordul Angliei) au fost de asemenea închise.
Experţii au avertizat că particulele minuscule de rocă, sticlă şi nisip din norul de cenuşă pot bloca motoarele avioanelor.
Cursa British Airways Londra - Bucureşti care trebuia să ajungă, joi seară, la ora 23.20, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti este anulată din cauza erupţiei vulcanice.
Potrivit corespondentului nostru Luminiţa Apostol, spaţiul aerian belgian este complet închis până vineri la ora 18:00, iar Institutul Regal de Meteorologie a anunţat că norul de cenuşă va ajunge deasupra Belgiei vineri dimineaţă.
Sute de zboruri au fost anulate la aeroporturile din Bruxelles, 18 zboruri la Charleroi iar la Liege, două. Comapania aeriană a dat asigurări că pasagerii vor primi cazare şi alimente.
Un purtător de cuvânt militar a anunţat că a fost anulat şi un zbor al aviaţiei militare care urma să îl transporte pe ministrul de finanţe Didier Robert la o reuniune la Madrid.
Purtătorul de cuvânt al armatei a precizat că două avioane F 16 care asigură zilnic securitatea spaţiului aerian belgian şi luxemburghez vor rămâne în stare de alertă.
Erupţia vulcanului a început în jurul orei locale 01.00 în partea de sud-vest a craterului vârfului Eyjafjallajokull, afectat deja de o erupţie luna trecută, potrivit geofizicienilor islandezi.
Chiar şi erupţiile mai mici au declanşat inundaţii majore, din pricina topirii gheţarului.
Miercuri seara, 700 de persoane au fost adăpostite în buncăre temporare, după ce au fost evacuate din casele ameninţate de inundaţii.
Video: Erupţia vulcanului surprinsă din elicopter